Macdisi (S) chockad över beslutet att sparka Westholm

1:58 min

Beslutet att sparka landstingsdirektören i Uppsala län Kerstin Westholm väcker starka reaktioner inom den politiska oppositionen. Socialdemokratiska oppositionsrådet Vivianne Macdisi säger att beskedet gjorde henne mycket överraskad.

- Det var en chock när jag fick veta det. Kerstin Westholm är en mycket respekterad och kunnig person med lång erfarenhet, säger Vivianne Macdisi (S).

Varför tror du att landstingsledningen fattade det här beslutet?

- Jag kan inte att se att det här är nåt annat än ytterligare ett exempel på en desperat ledning, en desperat Erik Weiman - och jag har förstått att också Ludvig Larsson varit delaktig i det här - där man försöker skylla det egna misslyckandet på landstingsdirektören.

De problem som landstinget har haft på senare tid, med t ex långa operationsköer och konflikten med Uppsala cancer clinic, tycker Vivianne Macdisi inte går att lasta Kerstin Westholm för:

- Det har ju handlat om brister i den politiska ledningen, och landstingsdirektören har gjort sitt yttersta för att dämpa problemen med bristerna från politiskt håll, och nu har Erik Weiman gett henne sparken för det. Vi har en politisk majoritet och politisk ledning som leder och styr landstinget utifrån en filosofi om att dialog och förankring inte är politiska verktyg. Man har nu avsatt chefer på löpande band, det äventyrar förtroendet för landstinget i Uppsala län, säger Vivianne Macdisi.

Landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman sa i går att det var skilda synsätt på hur landstinget ska ledas som låg bakom uppsägningen. Kritiken från oppositionen ville han inte närmare bemöta:

- Jag tycker att oppositionens kommentarer får stå för dem själva, säger Erik Weiman (M).

Kerstin Westholm själv säger att hon inte vet vari hennes och landstingsledningens syn på ledarskapet ska ha skilt sig åt, i vilka frågor det var så fick hon inte veta av Erik Weiman, säger hon:

- Jag kan inte lista dem, för det gick vi inte på. Vi har i grunden olika ledarstilar, men det är ju en annan sak, säger Kerstin Westholm.

Du har jobbat i landstinget i 40 år. Hur känns det här?

- Lite oväntat. Jag vill inte göra några personliga kommentarer mer än så, jag tycker att det räcker så, säger Kerstin Westholm.