Pressfriheten ingen vinnare i Irak

2:34 min

Denna vecka är det tio år sedan det USA-ledda kriget mot Irak inleddes. En invasion som skulle bringa frihet och demokrati efter decenniers diktatur under Saddam Hussein. Tio år senare i Iraks sorgedrama, skakas landet fortfarande av terrorattacker. Enligt en oberoende organisation som granskar pressfriheten i landet, var 2012 det värsta året sedan Saddam Husseins fall.

Bagdads trafikstockningar signalerar normalitet. Tomma gator tyder på oro för terrordåd och sekteristiskt våld. Men här dignar fruktstånden och restauranger och caféer är fullsatta.

Ändå använder myndigheterna militära säkerhetsförevändningar för att stoppa pressen.

– År 2012 kommer att gå till historien som det sämsta året för pressfrihet sedan Saddam husseins fall, säger Ziad al Ajili, som leder organisationen Journalistic Freedoms Observatory.

– Med alla nya förbud kan journalister i Irak inte göra sitt jobb, säger Ziad al Ajili.

Militären inskränker rörelsefriheten. Det är numera officiellt förbjudet att åka till Anbar-provinsen, där det pågått demonstrationer mot regeringen Al Maliki.

Den som ändå åker dit, riskerar fängelse. Nyligen fick två brittiska journalister tillbringa ett dygn i häktet, en fransk journalist frihetsberövades i 23 dagar. Det har blivit svårare för utländska journalister att få visum till Irak.

För irakiska journalister, som saknar internationellt skydd är situationen ännu värre: för över ett år sedan hittades den populära radiojournalisten Hadi Al Mahdi, död efter att han mobiliserat till protester mot regeringen.

Den obekväma kvinnliga journalisten Sabah Jibouri greps på fabricerade terrormisstankar och våldtogs i fängelset. Inga irakiska medier har rapporterat om hennes fall.

Pressfriheten har blivit sämre sedan USA lämnade Irak, konstaterar Ziad al Ajili, något överraskande.

Inte för att USA:s militär månade om vår yttrandefrihet, lägger han till. Men de olika amerikanska demokrati- och människorättsorganisationerna som fanns här, hade tummen i ögat på irakiska myndigheter.

– Nu ser vi regeringens verkliga ansikte, säger Ziad al Ajili.