Löfven kritiserar Billström

2:14 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven angriper migrationsminister Tobias Billström efter Billströms uttalande i Dagens Nyheter om att de som gömmer flyktingar inte är blonda och blåögda. Stefan Löfven kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt säger ifrån.

– Ja, det är ett mycket flagrant uttalande. Jag tycker att det är häpnadsväckande att en migrationsminister kan uttala sig så. Att någon över huvud taget kan uttala sig så, inte minst om man är migrationsminister. Det var ett väldigt dåligt uttalande.

Bör något göras? Bör statsministern gå in?

– Det ska statsministern avgöra, frågan ska ställas till statsministern.

Det var under en pressträff med riksdagsjournalisterna som partiledaren Stefan Löfven sade att det nu är upp till regeringschefen att säga vad som gäller, och att Reinfeldt ska "hålla rent" från uppdelning efter hår och hudfärg.

Detta apropå det migrationsminister Tobias Billström sade till Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius.

”Där har vi liksom bilden av att personen i fråga som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60 års åldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän.”

Tobias Billström har bett om ursäkt för sitt uttalande. Så här sa ministern i Ekot i går.

– Jag vill gärna be om ursäkt för de här uttalandena som jag har gjort i Dagens Nyheter i dag för jag förstår att folk blir provocerade av det här sättet att formulera sig. Och att uttala sig på det sättet jag gjorde det leder fel.

Men på pressträffen sade Stefan Löfven att han inte tyckte ministerns ursäkt räcker.

På pressträffen var Stefan Löfven också tydlig med att Socialdemokraterna inte går till val på höjda inkomstskatter för vanliga löntagare. Som vanliga löntagare räknar Socialdemokraterna alla som tjänar upp till 60 000 kronor i månaden.

På inkomster över 60 000 sker en avtrappning av jobbskatteavdraget, enligt partiets budgetförslag från i höstas.

Så om regeringen väljer att ytterligare sänka skatten genom ett femte jobbskatteavdrag före valet, kommer Socialdemokraterna acceptera det, säger Stefan Löfven.

– Vanliga löntagare ska inte få någon skattehöjning med en socialdemokratisk regering.

Så om regeringen inför ett femte jobbskatteavdrag vid årsskiftet. Vad gör Socialdemokraterna då?

– För vanliga löntagare ska det inte märkas någon skillnad. Vi går inte till val på att höja några skatter för vanliga löntagare. Så, det är ett tydligt besked.

Så för vanliga löntagare accepterar ni ett femte jobbskatteavdrag?

– Samma princip som vi har nu, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.