Lis Asklund - kuratorn som blev Sveriges biktmor

30 min

För 100 år sen, 23 mars 1913, föddes en flicka, Louise  Lagerkrantz, som skulle bli en rikskändis, då under namnet Lis Asklund. Hon blev en av Sveriges första sjukhuskuratorer men det var som förnyare av det sociala reportaget i radion och rådgivare i samlevnadsfrågor hon blev allmänt känd.


Lis Asklund värjde sig inte emot några ämnen, hur tabubelagda de än var. Redan på 1940-talet engagerade hon sig i abortfrågan och var med om att starta en rådgivningsbyrå för kvinnor som sökte abort. Under femtiotalet blev hon en av Sverigers viktigaste sexualupplysare för ungdomar. I skolradion svarade hon tillsammans med Torsten Wickbom på ungdomars frågor om sexualitet, t.ex om petting är farligt.
1959 sändes reportaget som skakade om social-Sverige. Det var Lis Asklunds reportage om missförhållandena på Eugeniahemmet för svårt rörelsehindrade barn. Programmet orsakade en häftig censurdebatt. En statlig kommission försökte stoppa programmet. Resultatet blev i stället att radiolagen fick en ny stadga om rätten att göra samhällskritiska program.


Även Lis Asklunds privata liv skapade rubriker. I 40 år var hon gift med författaren Erik Asklund. I sina memoarer Uppbrott 1986 berättade hon om hur hon 67 år gammal bestämde sig för att lämna sin man.


Att vara lättsinnig ses sällan som något positivt, men i programmet Mod att leva pläderade Lis Asklund för att lägga in en mer positiv valör i ordet. Att tillåta sig själv att var mer lekfull, inte bara vara duktig hela tiden. Hon talade också om ens skyldighet att ta strid mot förtrycket oavsett vilken form det tar.