Akut krisläge på Cypern

1:26 min

Det cypriotiska parlamentet röstade alldeles nyss nej till de kontroversiella villkoren för att landet ska få ett räddningspaket från de övriga euroländerna. Krisen för Cypern och eurozonen är nu akut.

Slagord från tusentals rasande demonstranter ackompanjerade de cypriotiska parlamentsledamöterna när de anlände till mötet i kväll.

Och de protesterande fick förståelse för sin vrede. Alldeles nyss röstade parlamentet nej till överenskommelsen med de övriga euroländerna om villkoren för ett räddningspaket.

Kraven från de övriga euroländerna att alla cypriotiska bankkonton ska tvångsbeskattas, har väckt vrede på Cypern och bestörtning i resten av världen. Och nu har Cypern sagt nej. Med oklara följder.

President Anistasides begärde i dag att beslutet skulle skjutas upp igen, men talmannen i parlamentet sa nej.

Krisen för Cypern och eurozonen är nu akut. Så länge det inte finns något färdigt beslut om vad som ska hända, så kan de stängda cypriotiska bankerna inte öppna igen. Det skulle sannolikt innebära att folk rusade till bankerna för att ta ut alla sina pengar och rädda det som räddas kan. Då skulle banksystemet rasa ihop.

Det är akut nödvändigt för det ekonomiskt förlamade Cypern att hitta en lösning. Och lösningen kan bli ökat inflytande för Ryssland. Just nu är en cypriotisk delegation i Moskva för att förhandla om hjälp. En möjlig lösning är att Cypern säljer andelar i sina nyupptäckta gasfält till Ryssarna.