Obama på väg till Israel

1:44 min

För första gången sedan han tillträdde är USA:s president Barack Obama nu på morgonen på väg mot Israel och de palestinska områdena. Det är en resa omgiven av mycket låga förväntningar. Obama har inte med sig någon ny amerikansk plan för att återuppliva den avsomnade fredsprocessen mellan Israel och palestinierna.

Istället kommer fokus att ligga på att reparera den frostiga relationen mellan Obama och Israels premiärminister, och vinna misstrogna israelers förtroende

I ett Jerusalem fullt av israeliska och amerikanska flaggor inför Obamas ankomst står banktjänstemannen Uri vid en spårvagnshållplats och säger " jag litar inte på honom"- och gör sig därmed till tolk för en stor israelisk opinion som ser Obama som inte tillräckligt Israelvänlig.

Och i Ramallah, en och en halv mil bort, där den palestinska ledningen också väntar på besök från Obama, säger datateknikern Rami "vad är det att hoppas på, USA står ändå alltid på Israels sida,det blir bara prat."

Desillusionerade palestinier och misstrogna israeler är vad Obama har att balansera mellan på denna sin första presidentresa hit. Och mycket kommer att handla om att förbättra det omvittnat frostiga förhållandet mellan Obama och den israeliske premiärministern.

Netanyahu gjorde ingen hemlighet av att han hade velat se Mitt Romney vinna det amerikanska presidentvalet, och Obama å sin sida ska enligt läckor som Vita Huset inte har dementerat ha sagt att Netanyahus ovilja att göra några eftergifter gentemot palestinierna driver Israel in i internationell isolering.

Men nu är båda omvalda för nya mandatperioder och Obama väntas bedyra Israel och dess säkerhet sitt helhjärtade stöd.

Med mer israelisk goodwill i ryggen kan han möjligen också pressa på mer för en återupptagen fredsprocess med palestinierna. Men förväntningarna på den punkten är mycket låga.