Irak fyllt av tragedi - tio år efter kriget

2:42 min

I dag, 10 år efter Irakkriget, befinner sig Irak ännu i ett tragiskt sorgedrama där nästan alla människor bär på egna tragedier. 116 000 människor dog i själva kriget, enligt en uppskattning. Fyra gånger så många om man räknar alla dödsfall kriget bidragit till. I går miste 56 människor livet i de värsta attackerna på sex månader. Ekots korrespondent har träffat 11-årige Kumayl, vars familj har flyttat åtta gånger de senaste tio åren.

Han har blivit 11 år nu, första gången jag träffade Kumayl, var han fem, och drömde om att bli damfrisör vilket hela släkten skrattade åt. Då var de på flykt i Syrien, Kumayl, pappa Haidar, moster Lina, farmor o farfar, farbröder och kusiner.

Nu är alla tillbaka i Bagdad, och Kumayl har övergivit både karriären som damfrisör och elektriker och lärare.

- Jag ska bli barnläkare, säger han, alla barn tycker om mig.

Familjen har flyttat åtta gånger de senaste sex åren, hela tiden till mindre och mindre lägenheter trots att barnen blivit fler.

Pengarna räcker inte och huset de en gång ägde ligger i ett sunnimuslimskt område, där de som shiamuslimer, inte kunde bo kvar.

Kumayl har bytt skola fem gånger.

- Allting är Al-Qaidas fel, säger farmor, de hotade att döda oss, så att vi fick fly till Syrien, men sen kom Al-Qaida dit.

- Ingen i familjen är för den syriska revolutionen, det är inget annat än Al-Qaida, säger moster Lina

Här i Irak är de nöjda med att premiärminister Nuri Al Maliki gör vad han kan, mot Al-Qaida. Men pappa Haidar, som inte har något fast jobb, säger att det var ett högt pris Irak fick betala för att bli av med Saddam Hussein, och han ger USA skulden för Iraks tragedi.

- USA gav makten åt korrupta politiker som inte bryr sig om folket.

Kumayl sitter tyst och lyssnar på de vuxna, nu är det hans fyraårige lillebror Aly som får all uppmärksamhet, och moster Lina retar Kumayl för att lille Aly har starkare vilja.

- Ja, kanske det, men jag är snällare, säger 11-åringen som flyttat åtta gånger undan krig och terror.