Västerås

Butik i Västerås förbjuds sälja dryck med Cannabislogga

I en butik i centrala Västerås kan man köpa en energidryck som heter "Cannabis Energy Drink". Men nu stoppas försäljningen av drycken. Livsmedelsinspektörerna i Västerås säger att det finns en risk att konsumenter luras av märkningen på burken.

– Vi har bestämt att förbjuda den här produkten eftersom den är vilseledande. Det står cannabis på den men det är hampa i den, och hampa är lite mer vedertaget att man äter som ett livsmedel, medan cannabis är ett narkotika, säger Björn Sjölund som är livsmedelsinspektör i Västerås.

Butiksinnehavaren kan nu skicka tillbaka drycken till leverantören men får alltså inte sälja den. Om förbudet inte följs kan livsmedelsinspektörerna gå vidare och göra en polisanmälan, enligt Björn Sjölund.

Drycken innehåller små mängder extrakt av hampafrö. Men trots att drycken inte har någon effekt för den som dricker den upprör den drogmotståndare och Livsmedelsverket säger att drycken är olaglig.

Energidrycken har funnits till försäljning i butiken i Västerås i snart två veckor och enligt butiksägaren är produkten populär.

Den gröna burken pryds av ett cannabisblad och texten "Cannabis Energy Drink". Det är främst ungdomar som köper drycken. Men butiksägaren tror inte alla köper den för att dricka upp den.

– Många kommer in och fotograferar den. Det är ett kul namn och många som köper den vill komma åt burken. Man tar bilder och SMS:ar till kompisar.

Han har inga problem med att sälja drycken och tycker inte att han bidrar till att glorifiera narkotikaanvändning.

– Nej nej, det finns knark överallt. Tioåringar kan få tag på Hasch ute på gatan och det här är bara en kul grej, ett roligt namn. Det är en energidryck,  som Red Bull och den innehåller ingen narkotika.

Att en dryck av det här slaget med ett budskap som för tankarna till narkotika finns upprör Staffan Hübinette på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.

– På det här sättet glorifierar man en drog. Man bagatellisar ett allvarligt samhällsproblem. Det här är ett sätt att marknadsföra en drog. Genom att lansera och sälja en sån här produkt förflyttar man gränserna för vad som är okej och inte.

Butiksägarens uppfattning att drycken har ett roligt namn och mest är en kul grej delas inte av Livsmedelsverket, som menar att försäljningen är olaglig. Petra Bergkvist är statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Man får inte på någon produkt märka upp att den innehåller cannabis eller annat narkotiskt preparat. Det är dels olagligt att ha cannabis i livsmedel, och det är också fel att påstå att den gör det när det inte stämmer. Då lurar man ju de konsumenter som köper produkten i tron att den innehåller cannabis.