ÖB står fast vid uttalande om enveckasförsvar

1:40 min

Efter två månaders sjukskrivning är nu Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson tillbaka i tjänst. Under tiden av frånvaro har debatten om Försvarsmakten varit intensiv. Det har bland annat handlat om ÖB:s egna uttalanden om att Sverige endast klarar att försvara sig i ungefär en vecka. Ett uttalande som Sverker Göranson står fast vid.

– Jag gav ett exempel för de många scenarior som vi spelar efter att klara av. Detta var svaret i full väpnad strid och det ska sättas i en kontext, det kan vara en längre förvarning och vi klarar lite till efteråt. Men tidsförhållandet står fast, det är inget konstigt, säger Sverker Göranson till Sveriges Radios P1-Morgon.

En av dem som var kritiska till uttalandet var statsminister Fredrik Reinfeldt som kallade försvaret för ett "särintresse", men Sverker Göranson ser ingen kritik eller något konstigt i detta.

– Han gav ett uttryck för att det finns olika myndigheter med olika fackområdesansvar. Var och en av oss har uppgift av regeringen att uttrycka vår bästa bedömning om vad som krävs för att lösa den uppgift vi har. Så jag gav uttryck för det som är politikområde försvaret och jag tror det ska uppfattas så, säger han. 

Vid sidan om debatten kring enveckasförsvaret har den senaste tiden också handlat om hur mycket pengar försvaret egentligen får kosta. Regeringen vill se besparingar främst på personalsidan, men själva hävdar Försvarsmakten att budgeten måste ökas med drygt fyra miljarder per år om de ska klara uppdraget som riksdagen har beslutat.

Sverker Göranson är i dag återhållsam om vilka konsekvenser besparingarna skulle få om de genomfördes.

– Om man ska reducera kostnader på motsvarande 500 miljoner kronor så är det klart att det får konsekvenser. Det har vi att svara till regeringen i augusti, hur är planen att ta sig till den punkten och vad resultatet blir. Jag är beredd att återkomma till det, men nu kan jag inte beskriva det.

Men du är beredd till förändringar?

– Ja. Varje organisation måste vara beredd till förändringar och jag har sagt att vi måste fortsätta jobba tillsammans med andra länder för att effektivisera och effektivisera själva. Personalförsörjning är ett sådant område, men exakt hur det ska gå till får vi återkomma till, säger Sverker Göranson.