Vårdagjämning – utan vår i sikte

I dag är det vårdagjämning, men om man längtar efter vårvindar får man ge sig till tåls ett tag till. Vinterkylan som håller hela Sverige i sitt grepp kommer att fortsätta de närmaste dagarna och medeltemperaturen ligger långt under det normala för den här tiden på året.

Vid vårdagjämningen är dagen och natten ungefär lika långa. Men meteorologiskt sett har den inte någon större betydelse, vilket kanske märks extra tydligt i år.

– Vi har temperaturer mycket under det normala, generellt mellan tio och fem grader under medeltemperaturen för den här tiden på året, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Snö och kraftiga vindar gjorde det besvärligt för trafikanter i sydöstra Skåne i går kväll med flera trafikolyckor som följd i Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Och Trafikverket har just nu alla sina resurser ute i Skåne för att det är fortsatt risk för halka på de skånska vägarna.

Men vintervädret håller sitt grepp inte bara om Skåne - hela landet har haft riktigt kalla dagar med snöfall på de flesta håll. Och kylan kommer att hålla i sig framöver – än är ingen vår i sikte.

– De närmsta tio dagarna är det ingen mildluft som tar sig in. Fram till söndag är det minusgrader som gäller i hela landet.

Den sena våren har också gjort att många flyttfåglar stannat kvar längre söderut än vanligt. En av de tidigaste fåglarna som kommer hit under våren är tofsvipan, men kylan har gjort att få fåglar tagit sig norrut.

– Vädret har hindrat bland annat lärkan, staren och tofsvipan att ta sig norrut. De flesta återvände till Tyskland när det blev kallare igen, säger Christopher Magnusson vid Ottenby Fågelstation på Öland.

Det innebär inte att fåglarna kommer stanna kvar i söder, utan de kommer återvända när kylan försvinner.

– Så fort det blir varmare kommer flyttfåglarna tillbaka till Sverige, säger Christopher Magnusson.

Förutom de frusna svenskar och fåglar som längtar efter våren har vintern och snöfallet ställt till det för Slottssprinten, en världscuptävling på skidor som genomförs runt Stockholms slott. Spåren drogs i går kväll och har frusit till under natten, men nu har det kommit nysnö i spåren som ställer till det.

För att få en så bra och rättvis tävling som möjligt måste man få bort nysnön. Trycker man till spåren blir det konstigt och skulle man spåra om helt och hållet skulle spåren bli för lösa, säger Ulf Rask, media-och informationschef för skidtävlingen.

Nu ska man sopa ur spåren med borstar och blåsa bort snön med lövblås. Men Ulf Rask är inte orolig för tävlingen i eftermiddag, eftersom de tävlande är vana vid att åka under väldigt svåra förhållanden.

– Och innan kvalen är det föråkare som fixar till spåren. Det kommer att bli en kanontävling, säger Ulf Rask.

Även om den riktiga våren lär vänta på sig blir det goda solchanser i hela landet nästa vecka. Under helgen växer en högtrycksrygg in norrifrån och i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten kan det bli några plusgrader på dagtid. Men än är det inte läge att ta av sig långkalsongerna och plocka fram vårjackan.

– Våren är inte på väg tillbaka, säger Emil Björck på SMHI när han tittar på prognosen för de närmsta tio dagarna.

Hur påverkas du av det kalla vädret? Skriv gärna om dina upplevelser i kommentarsfältet!