Cypern diskuterar alternativ plan för stödpaket

1:52 min

Osäkerheten på Cypern fortsätter. Efter att parlamentet sagt nej till villkoren om att bankkonton ska tvångsbeskattas för att landet ska få ett räddningspaket diskuterar nu en grupp experter en plan B. Men förhandlingarna med euroländerna går trögt, och Cyperns inrikesminister säger i dag att landets två största banker kanske aldrig öppnar igen.

I går kväll sa ju det cypriotiska parlamentet nej till de hårt kritiserade villkoren om att cypriotiska bankkonton ska tvångsbeskattas för att landet ska få ett räddningspaket från de övriga euroländerna.

I morse samlade så president Anastasiades alla partiledare och efter ett två timmar långt möte sa regeringens talesman Christos Stylianides att en grupp experter från varje parti nu diskuterar en plan B för finansiering av räddningspaketet och en minskning av målet på de totalt 5,8 miljarder euro som krävts i engångsskatt på banktillgångar.

Staffan Sonning, vår ekonomikorrespondent på plats i Nicosia, säger att det har varit väldigt dramatiskt. Cyperns inrikesminister Socratis Hasikos sa i dag till en av de statliga tv-kanalerna att landets två största banker kanske aldrig öppnar igen, eftersom de kommer att gå i konkurs.

– Förhandlingarna som underhand förs med de övriga euroländerna går tydligen väldigt trögt, säger Staffan Sonning.

Parallellt med förhandlingarna med euroländer och diskussionerna på hemmaplan befinner sig Cyperns finansminister i Ryssland för att förhandla där också.

– Det är Rysslands förtjänst att Cypern inte redan gått i konkurs, de ryckte in för ett halvår sedan med ett nödlån på 2,5 miljarder euro som Cypern levt på när de inte fick loss några pengar från eurozonen, säger Staffan Sonning.

Bankerna är fortsatt stängda på Cypern, och vice riksbankschef Spyros Stavrinakis säger enligt AP att det inte tagits något beslut om när bankerna kommer att öppna igen.

På onsdagskvällen sa en regeringstjänsteman till Reuters att bankerna kommer att fortsätta hålla stängt torsdag och fredag.

Om det inte finns en färdig uppgörelse när bankerna öppnar riskerar det att bli en rusning till bankerna av folk som försöker rädda sina pengar. Men så långt behöver det inte gå, tror Sveriges finansminister Anders Borg.

– Det normala är att man hittat en lösning och att det därför inte blir någon "bank run" när man väl öppnar bankerna, säger han till Ekots ekonomireporter Louise Andrén Meiton.

– Det bästa är att man kan hitta lösningar som skyddar småsparare, men å andra sidan också säkra att de här programmen fungerar. Utgångspunkten är att man inte kan ge lån till länder som är överskuldsatta.

Cypern är ett väldigt skuldsatt land, man har en svag konkurrenskraft och man har haft stora bytesbalansunderskott, men samtidigt är det ett väldigt litet land i bredare eurozonstermer, säger Anders Borg.

– Det är klart att det vore djupt beklagligt om man inte hittar en lösning inom de närmaste dagarna.