”Det första testet för Billström kommer i morgon”

1:09 min

I går kritiserade statsminister Fredrik Reinfeldt sin egen migrationsminister Tobias Billström i vad som liknar en offentlig avsågning, efter Billströms uttalande om att det oftas inte är "blonda och blåögda som gömmer flyktingar".  Men trots den hårda kritiken sitter Billström kvar. Ekots inrikespolitiska chef Fredrik Furtenbach svarar på hur det är möjligt.

Hur har reaktionerna varit på Billströms uttalanden och Reinfeldts hårda kritik mot honom?

– Det är lite vänteläge just nu. Gustav Fridolin från Miljöpartiet, som samarbetar med regeringen i migrationsfrågor, säger att efter Fredrik Reinfeldts utskåpning av migrationsminister Tobias Billström vore det rimligt att nu se till att flera asylansökande som har särskilt ömmande omständigheter ska ges rätt att stanna i Sverige. Till exempel barn som inte fått asyl men bott här länge.

– Billström själv planerar uppenbarligen att inte visa sig i dag. Han förbereder sig för en frågestund i riksdagen i morgon eftermiddag och framför allt för hur han ska möta medierna där. De har inte tänkt riskera att han säger något som ens kan uppfattas som olämpligt utan nu ska det bli spel enligt regelboken.

Kan Tobias Billström sitta kvar?

– Min tolkning av det som hänt är att tanken är att Billström inte ska sluta, utan får en offentlig tillrättavisning för att hans uttalanden inte ska kladda ner statsminister Fredrik Reinfeldt och partiet. Om tanken hade varit att Billström skulle sluta hade han redan gjort det.

– Reinfeldt tog sannolikt i så mycket för att han vill sopa undan bilden av att Moderaterna håller på att införa en ny och strängare invandringspolitik. Han har bundit sig för att inte låta Sverigedemokraterna påverka svensk migrations- eller integrationspolitik alls. Sverige ska inte vara som andra länder, där politiken läggs om efter att ett främlingsfientligt parti kommit in i parlamentet. Och eftersom alliansregeringen regerar i minoritet och tolereras av Sverigedemokraterna blir det ännu viktigare att markera avståndet till dem.

– Migrationen är alliansens band till Miljöpartiet, och alliansen kan behöva Miljöpartiet även efter nästa val. Reinfeldt vill inte bjuda miljöpartisterna på en ursäkt för att bryta. Ska de bryta ska det inte vara regeringens fel.

– Han vill inte heller lyfta på locket till en del rätt hårda stämningar gentemot invandrare som finns hos moderata kommunpolitiker. Historien från "valstugeaffären" 2002 förskräcker.

Kan Billström klara jobbet efter den här sågningen?

– Han är skadeskjuten och kommer att vara väldigt påpassad, utrymmet för olämpliga uttalanden kommer vara extremt litet. Marken under honom kommer fortsätta att svaja. Risken är att han hamnar i Juholts sits, att allt han säger till en journalist tolkas som fel eller olämpligt. Ett första test blir hans framträdande i morgon.

Ekot