Merkel avvaktar Cyperns motförslag för stödlån

1:23 min

Bankerna i det konkursmässiga Cypern fortsätter att vara stängda över nästa helg, för att undvika att bankkunder tömmer sina konton trots att förslaget om beskattning av insatta pengar stoppades i parlamentet. Bankerna har varit stängda sedan slutet av förra veckan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel satte i dag tryck på den cypriotiska regeringen att själv komma med ett eget förslag om hur krisen kring landets nödlån från EU ska lösas.

Merkel höll också fast vid den tyska linjen att banksparare på Cypern som har mer än 100 000 euro på sina bankkonton måste vara med och betala.

– Sparare med över 100 000 euro på cypriotiska banker ska vara med och betala för att bankerna ska kunna fungera igen, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag när hon för första gången kommenterade dramatiken på Cypern.

Cyperns parlament röstade i går nej till att godta EU:s upplägg för ett nödlån på 10 miljarder euro. För att få tillgång till de pengarna kräver EU att Cypern ska bidra med ytterligare nästan 6 miljarder självt. Merkel sa att hon beklagade men respekterade det cypriotiska beslutet, och att:

– Nu måste vi avvakta och se vad Cypern kommer med för motförslag, sa Angela Merkel och la hela frågan nu i knät på Cyperns regering.

Cypern har bett om ett nödlån från EU för att kunna rädda landet och sina största banker undan konkurs. Merkel underströk också ännu en gång att pengar från den europeiska räddningsfonden ESM till ett euroland måste komma med krav på en motprestation.

– Om vi ställer ESM-medel till förfogande, så är det vår plikt att de måste leda till en bärande lösning, sa Angela Merkel.

Det betyder i klarspråk att Cypern enligt Merkel inte kommer att komma undan att bidra till ett eventuellt nödlån.