Irak kämpar med vardagen - tio år efter kriget

2:08 min

I dag är det tio år sedan USA invaderade Irak - ett krig USA helst vill glömma. Obama besöker Israel i dag, medan irakier kämpar för att hantera en vardag som är långt ifrån normal. I går genomfördes terrorattacker som skördade 56 människoliv. Al Qaida-Irak, som tog på sig dådet, har fortfarande kapacitet att sätta skräck i en befolkning som gör sitt bästa för att våga hoppas.

– Jo, men det har blivit bättre, inshallah, om Gud vill, säger Ahsan.

Det är en vanlig kommentar i Bagdad där man är tacksam över att det sekteristiska dödandet minskat, tacksam att det finns ett till synes normalt liv med shoppinggator och nyöppnade kaféer, alla med jättelika brummande generatorer utanför. För trots att USA lade ner 5 miljarder dollar på att få Iraks elförsörjning att fungera, har irakier fortfarande inte mer än ungefär fem timmars el per dygn.

Men man kan skratta på en teaterkomedi och för ett ögonblick glömma verkligheten där utanför, samtidigt som alla bär på samma känsla av ödesmättad uppgivenhet inför den obevekliga terrorn.

14-åriga Aya, som drömmer om att bli rockstjärna, säger i nästa andetag:

– Men jag kan dö närsomhelst, jag bryr mig inte.

Irakierna som applåderade tyrannen Saddam Husseins fall, hade inte kunnat föreställa sig dessa tio år av skräck.

– När invasionen kom, ville jag kyssa Bush på pannan, säger Taleb och fortsätter:

– Men sedan greps jag och nakentorterades av amerikanerna i det ökända Abu Ghraib-fängelset, mitt liv togs ifrån mig.

Och rättslösheten har fortsatt under Nuri Al Maliki. Den kvinnliga journalisten Sabah, som våldtogs i Irakiskt fängelse för mindre än ett år sedan, säger:

 – Ibland när barnen inte ser mig sitter jag för mig själv och frågar: varför lever jag?