Länsstidningen får lida när Mittmedia- koncernen måste drar ner på anställda

1:43 min

Tidningskrisen inom Mittmedia-koncernen kommer i länet innebära en nedskärning på Länstidningen - där hälften av personalstyrkan ska bort. Vi har pratat med några länsbor om hur mycket de egentligen bryr sig om vad som händer med tidningarna.

Mona Wågström länsbo, tycker det är viktigt att ha två tidningar.
– Som kan konkurrera lite, och ha olika vinklar, säger hon.

Men hur tror du att en tidning ser ut om man minskar halva personalstyrkan då?

– Det kan ju inte bli lika bra, det tycker jag är rätt klart, säger Mona Wågström.

Fajtas för att bevara Östersunds-Posten
Det är ingen tvekan om att mittmedia, som idag äger det mesta i medieväg i södra och mellersta Norrland, fajtas för att bevara moderskeppet Östersunds-Posten(ÖP). Tidningen är större på alla fronter, bland annat är det fler som läser den och den har en större annonsmarkand. Men priset verkar bli Länstidningen(LT), där facket i en tidigare intervju till P4 Jämtland har sagt att cirka 15 tjänster som ska bort. Helena Engberg läser både ÖP och LT och hon är oroad för att nedskärningen kommer att påverka kvalitén.

– Det ger ju inte journalisterna någon bra förutsättning att göra ett bra jobb. Jag tror att det är bra att ha två stycken tidningar på en ort så att det blir en konkurrens och en sporre mellan tidningarna att göra en riktigt bra tidning helt enkelt, säger hon.

Oklar framtid för lokaltidningarna
Men AnnaKarin Lith redaktionell chef på Mittmedia håller inte med. Till länstidningen sa hon igår "Varumärket LT är viktigt, men vi kan inte hålla på att konkurrera på våra tidningsorter".

Samtidigt får länstidningen idag ungefär 17 miljoner i presstöd, för att tidningen är mindre. Och de pengarna vill så klart Mittmedia inte se gå förlorade. Som modell för nedskärningen står Dagbladet i Sundsvall, där personalstyrkan redan halverats. Men om tidningen där kommer att få ha kvar sitt presstöd är fortfarande oklart, även framtiden för att ha flera lokaltidningar i ett och samma län.

Men har det någon betydelse att det finns två tidningar?

– Nä inte i den här staden tror jag. Jag tror inte det, säger Peter Norberg från länet.