Fler med utländsk bakgrund blir spelberoende

3:54 min

Unga män och personer med utländsk bakgrund löper större risk bli spelberoende än andra grupper, konstateras i en ny rapport. Och ska man komma åt problemen bör man sätta in åtgärderna mot särskilt riskfyllda spelformer, som spelautomater och poker. På Tensta Tobak i nordvästra Stockholm följer Ali travtävlingarna på tv-monitorerna.

– Det blev dött lopp, säger Ali.

Satsar du alltid pengar?

– Det är självklart att man ska satsa. Måttligt kanske. Det man har råd med. Hundra kronor, säger han.

Det blev alltså dött lopp mellan två hästar, konstaterar Ali. Han står bland ett 30-tal andra män med blickarna fästa uppe på tv-monitorerna. Och eftersom han har båda hästarna med i sitt system så har fortfarande chans att vinna.

70 procent av den vuxna befolkningen beräknas ägna sig åt något typ av spel varje år. Det kan gälla alltifrån lotteri till tips, trav och poker på nätet.

För de flesta är det problemfritt, men en liten del - 164 000 personer - räknas som problemspelare, och bland dem finns det några grupper som sticker ut. För unga män har spelproblemen fördubblats på tolv år, bland annat till följd av genombrottet för nätpoker 2007. En annan riskgrupp är personer med utländsk bakgrund, säger Jessika Svensson, utredare på Folkhälsoinstitutet.

– Det som är lite ironiskt när det gäller ungdomar och personer som har en annan etnisk bakgrund, är att de faktiskt spelar mindre än de flesta, men man får väldigt mycket mer spelproblem. Det här är ett problem, och det säger också att man måste se på människans hela livssituation. Vad har man för omständigheter runtomkring? Vad har man för framtidstro? Vad har man för ekonomi och social trygghet, säger Jessika Svensson.

Bilden är inte entydig, konstateras i den nya rapporten från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, Fas, där den aktuella forskningen om spelberoende har sammanställts. Till exempel spelar muslimska kvinnor knappast alls.

Att personer med utländsk bakgrund ändå är överrepresenterade kan delvis hänga samman med att många lever i en utsatt social situation. Det kan handla om förhoppningar om att spelvinster ska lösa ekonomiska problem, arbetslöshet som skapar ett behov av att fylla tiden med något, eller brist på alternativa fritidssysselsättningar.

Men om man jämför med vilken kunskap man har om alkoholberoende till exempel, så ligger forskningen om spelberoende långt efter. Vad man vet är att tre fjärdedelar av dem med spelproblem kommer ur sina dåliga vanor varje år. Men lika många problemspelare tillkommer, och det gör att svenskarnas spelproblem fortsätter att vara ungefär lika stort år från år.

Tydligt är också att en del sorters spel är mer riskfyllda än andra. Och vill man minska spelproblemen borde man sätta in stöten där, säger Per Binde, docent i socialantropologi och en av rapportförfattarna.

– Om man begränsar tillgången till särskilt riskfyllda spelformer så kan det ge någonting, för spel har ju olika risker. Lotterier brukar inte vara särskilt problemrelaterade, medan casinospel, spelautomater och pokerspel i olika former, där finns mycket spelproblem. Så om man riktar in sig på de spelformerna, så är det en bra strategi, säger Per Binde.

Den genomsnittlige svensken beräknas spela för över 5.000 kronor om året. De flesta förlorar år efter år, men chansen att ta hem storvinsten fortsätter att locka nya spelare till pokern, trisslotterna och travet.

Ali på Tensta Tobak vinner inte särskilt ofta:

– Inte så ofta, men vi ligger i alla fall på plus litegrann.

Men ni förlorar mycket pengar också?

– Förlora? Nej, det gör inte jag. Jag spelar inte mycket, säger Ali, som spelar på trav på Tensta Tobak i nordvästra Stockholm.

För den som behöver hjälp med spelproblem, eller för den som har någon närstående med spelproblem, finns en nationell stödlinje. Den drivs av Forum, Forskningscentrum för psykosocial hälsa, vid Centrum för psykiatriforskning och av Karolinska institutet, och kan nås på Stödlinjen Där finns också information på bland annat arabiska, somaliska och persiska.