Obama: "Evig" vänskap med Israel

President Barack Obamas besök kunde inte ha börjat bättre för Israel. Idel solsken och amerikanska löften om "evig" vänskap redan på flygplatsen.

Det tre dagar långa besöket har högt symbolvärde, men förväntningarna har varit låga. Obama kom utan något nytt fredsinitiativ i bagaget, och allt fokus är på hur det upplevda iranska kärnvapenhotet ska mötas.

Det har rått sämsta möjliga personkemi mellan Obama och Netanyahu inför besöket.

Obama har i privata kommentarer betecknat Netanyahu som en person omöjlig att samarbeta med, medan Netanyahu öppet stödde Obamas huvudrival i fjolårets presidentvalskampanj, republikanen Mitt Romney.

Av detta syntes intet under onsdagens välkomstceremoni med inledande kramkalas, som tydligt var utformad för att visa på orubbligheten i den politiska och militära alliansen mellan USA och Israel.

Israeliska medier spred snabbt bilder på de båda ledarna avspänt småpratande med kavajerna över axeln.

– Detta är ett historiskt besök nu när samarbetet och alliansen mellan våra länder är viktigare än någonsin, sade Netanyahu.

– Shalom, sade Obama på hebreiska innan han slog fast att vänskapen med Israel är "evig". Men han påminde också om fredsfrågan, även om palestinierna inte nämndes i direkta ordalag.

– Vi kommer aldrig ge upp visionen om ett Israel som lever i fred med sina grannar, slog Obama fast.

Knappt hade Obama avslutat sitt första tal på israelisk mark förrän han fördes iväg till ett batteri med det mycket omtalade och av USA finansierade robotförsvaret Järnkupolen.

Systemet lyckades med hög precision skjuta ner de flesta raketer som i november regnade över Israel under den veckolånga konflikten med väpnade grupper i Gazaremsan.

Fredsfrågan och palestinierna är dock inte helt bortglömda. Obama, som under onsdagskvällen hade enskilda överläggningar med Netanyahu, håller separata samtal med den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Ramallah under torsdagen.

På en gemensam presskonferens fortsatte utbytet av artighetsfraser. I övrigt ägnade Netanyahu och Obama tid åt Irans förmodade kärnvapenprogram.

Netanyahu sade att diplomati och sanktioner inte förmår stoppa Irans planer. Obama sade att det fortfarande finns tid för att på diplomatisk väg lösa frågan, men att samtliga alternativ ligger på bordet.

Ingendera uppehöll sig särskilt länge vid en israelisk-palestinsk fredsuppgörelse.

Jan Winter/TT