Ryssland vill slopa visumkravet till EU

2:18 min

I dag är stora delar av EU-kommissionen i Moskva för möten med Rysslands president och regering. För Sveriges EU-kommissionär, Cecilia Malmström, väntar förhandlingar om visumlättnader för ryssar som till exempel vill resa till Sverige. Men inom EU finns ett politiskt motstånd mot visumlättnader.

De flesta teknikaliteter om visumfrågan är lösta, sa Vladimir Putin i Bryssel efter senaste EU-Ryssland-toppmötet. Men ryske presidenten uttryckte missnöje med det han ser som bristande politisk vilja från sina europeiska kollegor.

EU-kommissionär Cecilia Malmström ska i dag diskutera bland annat visum med ansvariga ryska ministrar.

– När det gäller visumlättnader, alltså att det ska bli billigare och snabbare för folk att söka visum, att man tar bort avgifter för vissa kategorier och att man ger ett flerårigt visum till vissa kategorier, är vi nästan i hamn. Jag tror att vi kan avsluta de förhandlingarna nu under våren, säger Cecilia Malmström.

Det kostar 35 euro och ofta en massa tid för ryssar att söka visum när de vill resa till exempel till Sverige.

De pågående förhandlingarna är tänkta att snabba på ansökningsprocedurerna och göra visum avgiftsfritt, bland annat för journalister och personer från olika intresseorganisationer.

Men den stora knäckfrågan kring visumlättnader gäller de många tusen ryska statstjänstemän som har så kallade servicepass. Ryssland kräver att de ska få resa till EU helt utan visum. Men EU är mycket tveksamt.

Den liberala partigruppen i EU-parlamentet krävde i går att om det ska bli visumfrihet för ryssar med servicepass måste EU införa en "Magnitskij-lag", liknande den som gäller i USA sedan i december i fjol.

Det skulle innebära att man stoppar ryska tjänstemän vid gränsen om de anses ha varit delaktiga i allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, till exempel advokaten Sergej Magnitskijs död.

Ryssland förhandlar också om total visumfrihet till EU. Men det är inte Ryssland redo för på åratal, enligt Cecilia Malmström.

– Det handlar om allt från att det ska finnas pass som är ordentligt säkra, det handlar om att gränskontrollen ska fungera. Det handlar om att man ska kämpa mot korruption och det handlar om rättssystemet i övrigt. Där har Ryssland en hel del kvar att göra, säger EU-kommissionär Malmström.