Visade enad front efter uppmärksammat möte

1:20 min

President Barack Obama och  Israels premiärminister Benjamin Netanyahu  visade upp en enad front efter dagens möte i Jerusalem. Vid den gemensamma presskonferensen pratade de bland annat om Irans kärnenergiprogram.

Netanyahu passade då på att betona Israels rätt att ta till militär aktion mot Irans kärntekniska anläggningar utan att fråga USA

– Israel kan aldrig lämna över rätten att försvara oss till andra, inte ens till våra bästa vänner sade Netanyahu.

Han tackade Obama för hans försäkringar att USA inte kommer att låta Iran skaffa sig kärnvapen, men sade att sanktioner och diplomati inte har fungerat än.

– Det måste till ett trovärdigt militärt hot också, sade Netanyahu och upprepade flera gånger att Israel har rätten att försvara sig självt.

En israelisk attack mot Iran är något USA inte vill se, och Obama sade att USA håller alla vägar öppna, inklusive den militära, men föredrar att försöka lösa frågan på diplomatisk väg- och att det fortfarande finns tid för det

Presskonferensen i Jerusalem var avsedd att vara en uppvisning i enighet mellan två ledare som har haft besvärliga och frostiga relationer.

Obama bedyrade att Israels säkerhet är icke förhandlingsbar - och att detsamma gäller för USA: s stöd för den säkerheten.

USA:s president Barack Obama varnade i kväll  också den syriska regimen för att den kommer att hållas ansvarig om uppgifterna om att kemiska vapen för första gången använts i Syrien visar sig stämma.