Ny Cypernplan väntas i dag

1:31 min

På Cypern finns ett nytt förslag färdigt till hur den akuta krisen i landet ska lösas. Parlamentet kommer troligen att rösta om det nya förslaget i kväll.

Tiden rinner ut för Cypern. Bankerna fortsätter att hållas stängda resten av veckan. De kan öppna igen tidigast på tisdag, eftersom det är helgdag på måndag.

Innan dess måste någon form av lösning på den akuta ekonomiska krisen ha hittats, eftersom parlamentet underkände det kontroversiella förslaget att tvångsbeskatta bankkonton.

President Anastasiades sa till cypriotisk teve i går kväll, att det nu finns en färdig "plan B", och att det är nödvändigt att fatta parlamentsbeslut under torsdagen.

Presidenten har kallat till sig partiledarna under förmiddagen. Det blir också ett regeringsmöte på morgonen.

Vad det nya förslaget innebär, har inte offentliggjorts än. Men det måste innehålla försäljning av statliga tillgångar, eftersom Cypern inte kan låna mer utan att statsskulden blir för hög.

Det saknas nära sex miljarder euro, utöver det nödlån som de övriga euroländerna har ställt i utsikt.

Det alternativ som bedöms som mest realistiskt, är att sälja en av de statskontrollerade bankerna. Det skulle i så fall innebära att alla dåliga lån först lyfts ut ur banken och sedan läggs i en särskild statlig skräpbank och att den friska delen därefter säljs.

Möjligen blir det också trots allt någon form av beskattning av bankkonton, fast på en mycket lägre nivå. De övriga euroländerna verkar stå fast vid, att åtminstone de stora bankkunderna måste vara med och betala för sin egen räddning.

Alternativet är att bankerna går i konkurs och insättarna förlorar allt.