Obama: "Bosättningspolitiken är inte konstruktiv"

2:37 min

Efter mötet med palestiniernas president Mahmud Abbas i Ramallah i dag kritiserade USA:s president Barack Obama Israels bosättningspolitik, samtidigt sa han att en tvåstatslösning fortfarande är möjlig.

Det finns en stor besvikelse bland palestinier över Barack Obamas tid som USA:s president, rapporterar Ekots Agneta Ramberg från Västbanken.

– Obama har inte levt upp till de förväntningar som det palestinska folket hade på att konflikten mellan Israel och palestinierna skulle närma sig en lösning med amerikansk hjälp, rapporterade Agneta Ramberg vid lunchtid.

– Obama har kommit till Västbanken utan en plan, utan ett nytt initiativ för en amerikansk hjälp i frågan. Det bästa tänkbara utfallet kan väl kanske vara att det lyssnande han har sagt att han vill göra här bildar basen för ett nytt amerikanskt initiativ så småningom, sa Agneta Ramberg strax innan presskonferensen med Obama och Abbas började.

På den gemensamma presskonferensen försökte Obama så ett frö för en framtida lösning av konflikten.

– En tvåstatslösning är fortfarande möjlig, sa han.

USA fortfarande önskar en "oberoende, fungerande och sammanhängande palestinsk stat jämsides med Israel så att båda parter kan njuta av välgång och fred" var Obamas budskap.

Han tillade att utrikesminister John Kerry ska stanna kvar i Mellanöstern för att ägna "betydande tid och energi" åt att få israeler och palestinier att närma sig varandra.

I vad som sågs som ett tydlig markering mot Israel sade Obama också att han klart påpekat för Netanyahu att en aktiv bosättningspolitik varken är konstruktiv eller passande för fred.

Obama nämnde särskilt det mycket omstridda området E-1 öster om Jerusalem där det planeras nya bosättningar.

Palestinier i hög ställning har tidigare slagit fast att ny byggnation där kommer att uppfattas som att Israel helt avslutat fredsprocessen.

Obama ska enligt israeliska medier under samtalen med Abbas ha uttryckt djup förståelse för palestiniernas frustration över förhållandena i de ockuperade områdena och över bosättningspolitiken.

Men han ska också ha försökt övertyga Abbas om att palestinierna inta kan förvänta sig nya samtal om de inte släpper förhandsvillkor. Det främsta och egentligen enda villkoret som palestinierna tidigare har ställt för nya förhandlingar är just en frysning av bosättningsbyggandet.

Men Abbas upprepade åter just detta krav efter mötet.

– FN:s säkerhetsråd har utfärdat 13 resolutioner som inte bara fördömer bosättningarna utan också kräver att de avslutas och avlägsnas för att de är olagliga. Vi kräver inget annat än att folkrätten tillämpas, sade Abbas, enligt tidningen Haaretz referat.

Efter gårdagens ryggdunkningar och kramkalas med premiärminister Netanyahu väntade ett kärvare mottagande i Ramallah. Omkring 150 palestinier demonstrerade mot Obamas besök men släpptes aldrig i närheten av den palestinska myndighetens högkvarter. Medierna har visat affischer med överstrukna bilder av Obamas ansikte och paroller som ska visa att Obama inte är välkommen i Palestina.

Barack Obama anlände till Ramallah på Västbanken i helikopter. Det är det första besöket där sedan Obama installerades i Vita huset som president för över fyra år sedan. Den amerikanske presidenten hade innan resan tonat ner förväntningarna på fredsutspel, och sagt att han kommer enbart för att lyssna på bägge parter i konflikten.

Palestiniernas chefsförhandlare Nabil Shaath vädjade i en ledarartikel i dag till Obama om att sluta kräva "meningslöst" återupptagande av fredsprocessen.

"Vi palestinier förväntar oss i stället att det verkligen händer något på marken", skrev Shaath.

Han hänvisade till att Obama en gång i tiden krävt ett slut på de israeliska bosättningarna på palestinsk mark, men att Obama nu tycks ha "givit upp sina mål".

Efter mötet med Benjamin Netanyahu i Jerusalem igår visade de båda ledarna upp en enad front på presskonferensen. Netanyahu passade på att betona Israels rätt att ta till militär aktion mot Irans kärntekniska anläggningar utan att fråga USA. Han tackade också Obama för hans försäkringar att USA inte kommer att låta Iran skaffa sig kärnvapen, men sade att sanktioner och diplomati inte har fungerat än.

I morse slog två raketer, avfyrade från Gazaremsan, ned i södra Israel. Det är ingen ovanlig attack i sig, men när den nu sammanföll med Obamas besök i regionen var Israel inte sena med att utnyttja händelsen.

Inför Obamas 90 minuter långa möte med Mahmoud Abbas sa man från israeliskt håll att man "noga kommer se om president Abbas kommer att fördöma morgonens attack mot israeliska civila".

Enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa fördömde Abbas senare raketbeskjutningen:

"Vi fördömer våld mot civila oavsett var det kommer ifrån, inklusive raketbeskjutning", sade Abbas enligt Wafa som citerades av den israeliska tidningen Haaretz.

Ekot/TT