Borås

Gul & Blå återuppstår - i Borås

1:37 min

Sveriges mest kända jeansmärke Gul & Blå har starka band till Sjuhärad. Under företagets storhetstid på 1970-talet tillverkades som mest 100 000 jeans om året i fabriken i Vegby. När nu märket återuppstår blir det tillverkning i Sjuhärad igen - i Borås.

– Närproducerat är ett ganska tungt argument idag, miljöskälen inte minst. Dessutom finns en fin tekobygd i Borås, med en hel del kunskap kvar. Varorna blir ju självklart dyrare men vi tror att det finns ett sug efter dem ändå, säger Magnus Senke, som tillsammans med Mattias Hallencreutz står bakom nysatsningen på jeansmärket.

Gul & Blå hade sin storhetstid på och 1970- och 80-talet. De första åren skötte Eson Konfektion i Vegby, mellan Ulricehamn och Gällstad, tillverkningen.
När det var som mest sug efter jeansen producerade fabriken 100 000 par byxor om året.

Inte gått så bra
De senaste åren har märket fört en tynande tillvaro men nu är det dags för återuppståndelse. Även även nu blir det tillverkning i Sjuhärad, enligt Magnus Senke kommer mellan 15 och 20 procent av plaggen att tillverkas i Borås.

Tillverkning på hemmaplan väger tungt för att marknadsföra märket men det inte bara ett reklamtrick, säger Magnus Senke.

– Nej, det är inte bara därför, även om det kommer att bli uppmärksammat.

Vad är huvudskälet till att ni tillverkar i Sverige?

– Det är miljöskäl men sedan tror jag också att det blåser lite andra vindar nu. Riktigt lågpris och snabbt mode, vi tror att det redan är gjort på alla sätt. Det här kan vara ett nytt steg i modebranschen, mer hållbart mode, säger Magnus Senke.

"Det ringde ett par från Stockholm"
Numera bor Lisa Emanuelsson i Ulricehamn. Då var det Vegby som gällde, hon drev en syfabrik Eson Konfektion tillsammans med sin man och hans morbror. En dag ringde det på telefon: det var ett par från Stockholm som skulle öppna butik och som undrade om Eson Konfektion kunde tänka sig att sy byxor.

– Det tyckte vi lät trevligt så vi sa att de ju kunde komma ner till oss så vi fick prata vidare, säger Lisa Emanuelsson, som kommer ihåg den aktuella dagen då det som skulle bli Gul & Blå:s skapare Lars Knutsson och hans fru Maria kom till Vegby - det var samma dag som den berömda stormen 1969.

– Men de kom fram i alla fall, säger Lisa Emanuelsson.

Högtryck i fabriken
På den tiden tillverkade Vegbyfabriken vanliga byxor. Jeans blev något nytt, både kul och spännande, minns Lisa. Och hon var inte den enda som tyckte det - efterfrågan på jeansen var stor - köerna ringlade utanför butiken i Stockholm, Lisa och de övriga sömmerskorna i fabriken sydde för brinnande livet. När det var som mest var de 40 anställda och tillverkade 100 000 par byxor om året.

– Det var kul, att det blev så mycket jobb med en gång till exempel. Och dessutom kul att träffa okända människor från "storstaden", säger Lisa Emanuelsson.