Tobias Billström: "Det var fel av mig"

1:28 min

Migrationsminister Tobias Billström frågades under eftermiddagen ut i riksdagen om uttalandet i Dagens Nyheter tidigare i veckan om att de flesta som gömmer flyktingar inte är blonda och blåögda.

– Att formulera sig som jag gjorde i veckan var fel, det leder fel, säger Tobias Billström, när han får frågan av Mehmet Kaplan, Miljöpartiets integrationspolitiska talesperson, om hans uttalande i Dagens Nyheter.

Det är första gången Billström träder fram efter det att statsminister Fredrik Reinfeldt skarpt kritiserade honom i tisdags för uttalandet.

– Jag tycker det är viktigt att be om ursäkt för det jag sagt. Det är svårt att prata om skuggsamhället, man riskerar att fara illa och riskerar att utnyttjas i det, det bör vi bekämpa.

– Det var fel att mig att som ingång i den diskussionen tala om ögonfärg och hårfärg. Jag är uppriktigt ledsen för det.

Tobias Billström fortsatte med att säga att han kommer att arbeta hårt och vara tydlig med regeringens linje med en human asylpolitik.

– För mig är männskovärdet alltid lika, och det är ingen skillnad för mig om man har den ena eller den andra bakgrunden.

Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet, ställer frågan:

– Om statsrådet skulle råka höra en person påstå att personer som är blonda och blåögda är hederligare än de som inte är det, skulle statsrådet tycka att det är rasism?

– Jag kan vara väldigt tydlig i den här frågan, ingen ska behöva vara osäker på var jag står någonstans. Jag tar mycket starkt avstånd från rasism och främlingsfientlighet och från att värdera människor med utgångspunkt från deras hårfärg, ögonfärg eller ursprung. Det är en oacceptabel människosyn och det är mitt korta och koncisa svar på var jag står i de här frågorna, svarar Billström.

En annan som ville fråga Billström om hans uttalande var Sara Karlsson, Socialdemokraterna:

– Det ligger i rollen som minister och politker att opinionsbilda och bidra till samhällsdebatten. Det borde därför vara självklart för en minister i en regering som gör anspråk på att stå för alla människors lika värde att i alla lägen också stå upp för det, att inte underblåsa rasistiska och främlingsfientliga stämningar. Håller migrationsministern med om den beskrivningen?

Tobias Billström svarar:

– För mitt personliga felande tar jag fullständigt ansvar, att formulera sig på det sättet jag gjorde leder fel och provocerar. Sedan har alla som deltar i den politiska debatten ett gemensamt ansvar, vi måste alla värna och vårda det språk vi använder. Det är svårt att prata om skuggsamhället till exempel, men då måste man också fundera över hur man uttrycker sig, det är viktigt och angeläget.