borås

Internationella Downs Syndrom-dagen väcker frågor om attityder och fördomar

4:05 min

I dag är det Internationella Downs syndrom-dagen. En dag för att uppmärksamma kromosomfelet som ungefär 130 barn föds med varje år i Sverige. Just nu träffas många västsvenska familjer på Alfonshuset i Göteborg, bland andra Jessika Steje och hennes dotter Linnea från Borås.

Internationella Downs Syndrom-dagen firades idag på Alfonshuset i Göteborg. På väg dit kom Jessika Steje och hennes dotter Linnea förbi P4 Sjuhärad för en intervju.

– Jag tycker att det innebär något bra, men det är också lite sorgligt att det ska behövas. Det är ett tillfälle att sprida information om Downs Syndrom. Förra året erkände FN den här dagen, men den har firats i åtta år innan dess. De gjorde det väl för att de upplever att det inte finns tillräcklig kunskap kring Downs Syndrom.

Kärleken tar över
När Linnea föddes med Downs Syndrom kom det som en chock för Jessika Steje. Hon berättar att hon inte visste så mycket om vad det innebar, och att hon var rädd för att hon inte skulle knyta an ordentligt till sitt barn.

– Men kärleken tog snabbt över. Vi har alltid varit öppna med att hon har Downs, och då har vi bemötts med öppenhet. Vi har inte råkat ut för några tråkiga reaktioner, men jag vet personer som har både släktingar och tidigare vänner som tagit avstånd för att de inte kunnat hantera det.

Jessika Steje berättade att hon tycker att det finns mycket kvar att förändra när det gäller synsättet på Down Syndrom. En sådan fråga är diskussionen kring fosterdiagnostik.

– Jag brukar vara väldigt tydlig på den punkten – jag är för fri abort. Ofta blandar man ihop fosterdiagnostisikfrågan med abortfrågan. Det är varje kvinnas val ifall hon vill göra abort. Men sedan tycker jag att den riktade fosterdiagnostiken blir en häxjakt mot just Downs Syndrom. Det tycker jag är helt fel, för jag tycker inte att Downs är någon som helst anledning till att göra abort. Sedan vill jag att föräldrar som genom fosterdiagnostik får reda på att barnet de väntar har Downs ska få relevant kunskap. Jag får ofta höra historier från familjer som fått påtryckningar från sjukvårdspersonal och läkare att göra abort. Det är förbjudet, det gör mig jätteupprörd och ledsen.

Anti-Downs i Danmark
Upplever ni föräldrar till barn med Downs syndrom att det finns en inställning från samhällets sida att man vill "rensa bort" barn med Downs?

– Från vissa håll får man den känslan, och i Danmark är det uttalat så. Det känns oroväckande. Här i Sverige har man inte gått ut på samma sätt och pratat om samhällsekonomiska besparingar och sådana hemskheter. Men som sagt, man hör om läkare som säger att de här barnen inte kan ha ett värdigt liv och att de bara utgör en kostnad för samhället. Då har man ju väldigt snedvriden människorsyn. Människor måste få lov att finnas även om de inte bidrar ekonomiskt till samhället, och även om man föds med Downs Syndrom så är det ingen garanti för att man inte kan bidra.