Oskyldiga dödades i amerikansk drönarattack

3:33 min

USA:s krig mot terrorismen utkämpas i allt högre utsträckning genom förarlösa fjärrstyrda flygplan, i länder som Jemen, Pakistan och Somalia. Trots den, enligt USA, effektiva metoden, dödas oskyldiga människor. I en av de senast kända drönarattackerna i Jemen dödades minst två oskyldiga, och den troliga måltavlan hade lätt kunnat arresteras istället.

USA har hävdat att drönarattacker är det mest effektiva sättet att bekämpa al-Qaida utan civila dödsfall. Men när Ekots reportrar på plats i Jemen granskar den allra senaste attacken, där fyra personer dog, tyder allt på att minst två av offren var helt oskyldiga.

Den 23 januari i år attackerade en drönare en bil som färdades på vägen i Khaowlanprovinsen, en timmes resa från Jemens huvudstad Sanaa. Den fjärde missilen träffade bilen.

– Alla fyra män som satt i bilen sprängdes i bitar, berättar Khalil Lahib, släkting till en av de avlidna och plockar upp tygremsor och små, små benbitar från marken.

Det mesta tyder på att det var de två män som satt i baksätet som var måltavlor för attacken. De hade fått lift av två andra män, en 22-årig litteraturstudent som extraknäckte som taxichaufför och en 33-årig lärare, då missilen träffade bilen.

Vi besöker byn där studenten och läraren bodde och möts av upprörda bybor.

– De dödar oskyldiga civila och de har inte rätt att döda människor på det här sättet, säger studentens pappa Hussain Ahmad Algaweli.

Myndigheterna ville ge honom och de anhöriga 20 000 dollar, knappt 150 000 kronor, som plåster på såren och ersättning för den förstörda bilen.

– Vi tog inte emot pengarna. Det är som att de tänker att det handlar om en ko som dött, inte en oskyldig människa, säger Hussain Ahmad Algaweli.

Vi får se ett dokument från Jemens inrikesministerium skrivet efter attacken. Där står det svart på vitt att läraren och studenten inte misstänktes för något brott eller för att ha någon koppling till någon terrororganisation. De hade bara plockat upp fel passagerare.

I byskolan är den lilla expeditionen full intill bristningsgränsen av upprörda och ledsna män, och mitt på golvet en pojke. Nio år gammal, i handen håller han ett litet, litet fotografi av en man. Den 33-årige läraren som omkom i attacken, Ali Ali Sawli al Qawli, var pojkens pappa.

– Det var amerikanerna som dödade honom, säger pojken Ali medan han kämpar för att hålla tillbaka tårarna.

– Jag undrar hur jag och mina småsyskon ska klara oss utan pappa, vem ska ge oss pengar, och vem ska leka tafatt med oss nu.

Det mesta tyder på att männen som USA var ute efter satt i baksätet i bilen. De hette Rabbie Lahib och Nadji Saht. Rabbie Lahib var troligen den huvudsakliga måltavlan. Ett par månader tidigare dödades en av hans släktingar, en utpekad al-Qaida-sympasitör, på uppfarten till Rabbies hus av en missil från en drönare.

Enligt amerikansk lag får drönarattacker bara användas mot en person som utgör ett citat "omedelbart hot mot USA", och under förutsättning att det är omöjligt eller mycket svårt att gripa personen på ett annat sätt. Och enligt president Barack Obama så används drönarattackerna för att komma åt al-Qaida-ledare som gömmer sig på platser dit USA eller landets egna myndigheter annars inte kan ta sig.

Men den troliga måltavlan för attacken den 23 januari, Rabbie Lahib, bodde i en by bara en timmes bilresa från huvudstaden Sanaa, granne med flera av landets toppolitiker. Han var medlem av byrådet och reste till huvudstaden i princip varje dag, och måste på vägen passera flera militära vägspärrar.

– Om de misstänkte honom för något brott. Varför grep de honom inte och åtalade honom, säger en släkting till mannen. Vi vill att de skyldiga till det här mordet åtalas.

Antalet amerikanska drönarattacker i Jemen har ökat kraftigt de senaste åren. Uppskattningsvis har över 300 människor dödats. Och enligt John Brennan, nytillträdd CIA-chef, är drönarattacker effektiva.

– Aldrig förr har det funnits ett vapen som låter oss skilja mer effektivt på en al-Qaida-medlem och en oskyldig civil, sa John Brennan under ett föredrag i april förra året.

Det är USA:s president Barack Obama som bär det direkta ansvaret för drönarattackerna. Varje attack måste godkännas antingen av honom eller chefen för Central Intelligence Agency, CIA.

På USA:s försvarsdepartement Pentagon jobbar Wesley Miller som pressansvarig för mellanöstern. Han säger att han inte kan diskutera detaljer i enskilda drönarattacker, men försvarar USA:s användande av drönare.

– Drönarna är ett av våra verktyg i kampen för att förhindra terroristattacker och för att rädda amerikanska liv. USA:s regering utför riktade attacker mot nyckelpersoner inom al-Qaida.