Obama: Palestinierna har rätt till en egen stat

I ett tal i Jerusalem i dag sa USA:s president Barack Obama att den enda vägen till verklig säkerhet för Israel är fred med palestinierna och en självständig och livskraftig palestinsk stat vid sidan av Israel.

Barack Obamas tal till israelerna på hans första presidentresa till Israel hölls inför en entusiastisk publik av israeliska studenter – och det var ett skickligt tal.

Obama började med hyllningar till Israel och det judiska folket, med förståelse för Israels rädsla för sin säkerhet, och existentiella rädsla för ett potentiellt kärnvapenförsett Iran – och med försäkringar om att USA alltid står på Israels sida och garanterar dess säkerhet.

– Så länge det finns ett USA, står Israel aldrig ensamt, sade Obama.

Men, sade han, Israel står inför ett vägskäl.

– Vilken framtid vill ni ha? Fred med palestinierna är nödvändig för Israel, Israel behöver bryta den internationella isolering det riskerar om inte den palestinska frågan blir löst – och fred är en fråga om rättvisa: palestinierna har rätt till ett slut på ockupation och till självbestämmande.

Det är inte rätt, sade Obama, att israeliska bosättares våld mot palestinier på den ockuperade Västbanken går ostraffat av Israel, inte rätt att palestinier berövas rörelsefrihet och hem.

Men Obama anvisade ingen ny väg mot målet om en palestinsk stat, mer än förhandlingar mellan israeler och palestinier.

– Ett fortsätt bosättningsbyggande är kontraproduktivt, sa Obama bland annat med hänvisning till Israel.

Han vände sig också till den andra parten. Palestinierna måste inse att Israel kommer att förbli en judisk stat och arabvärlden gör bäst i normalisera relationerna med Israel, sa han.

Obama sa vidare att ett Iran med kärnvapenkapacitet aldrig kan accepteras och vore en fara för hela världen och att han inte utesluter ett militärt ingripande.

Han sade sig föredra en diplomatisk lösning på dispyten om Irans kärnenergiprogram men upprepade sin varning för att det inte finns obegränsat med tid.

– Jag har klargjort USA:s position: Iran får inte skaffa kärnvapen, sa Obama.