Billström efter kritiken: Ska vara bättre förberedd

1:52 min

På torsdagseftermiddagen visade sig migrationsminister Tobias Billström för första gången offentligt efter den hårda kritik som riktats mot honom från statsministern och Billström har inga planer på att lämna posten som migrationsminister.

– Ja, jag tänker fortsätta och arbeta som statsråd, och jag har tagit till mig av den kritik som jag har fått, och jag anser att den var berättigad.

Du fick ju stenhård kritik från Fredrik Reinfeldt. Han sa att du ska återgå till en human politik. Hur ska du göra för att bli mer human?

– Jag tror att det viktiga i det här sammanhanget är att inse för det första att man måste väga sina ord och formulera sig klokt och genomtänkt. Och jag tror att jag som migrationsminister under mina år i regeringen har arbetat och kommer fortsätta arbeta med den inriktningen. Vi har under vår tid, sedan 2006, kunnat se att 100 000 personer har kunnat få asyl i Sverige och jag tycker att det talar för sig själv.

Det var ett stort mediauppbåd utanför riksdagsens plenisal, när Tobias Billström kom ut efter frågetsunden. Billström har ju fått  massiv kritik efter sina uppmärksammade uttalanden, och framför allt för det han sa i Dagens Nyheter i måndags om att de som gömmer flyktingar oftast inte är blonda och blåögda.  Billström tog snabbt tillbaka sitt uttalanden, men fick ändå stenhård kritik av statsminsiter Fredrik Reinfeldt.

– Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning som vi har för politiken, och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende.

Tobias Billström svarade i dag att han ska vara bättre förberedd.

– Och se till att arbeta bättre med att uttrycka mig.

Tar du tillbaka fler uttalanden, än de du gjorde i Dagens Nyheter häromdagen?

– Jag vill vara tydlig med att jag står alltid upp för principen om att när man har uttalat sig på ett dumt sätt, ska man be om ursäkt för det.

Det var inte svar på frågan. Tar du tillbaka fler uttalanden, till exempel det om volymer i asylmottagningen?

– Jag har redan tidigare redogjort, när jag fått frågor kring volymen, på att det var ett sätt att formulera sig som inte var bra, och som ledde tankarna fel. Vi ska inte ha någon allmän minskning utav invandringen till Sverige.