Kinas nya president besöker Putin

1:45 min

Idag kommer Kinas nyutnämnde president Xi Jinping att besöka Ryssland och träffa Rysslands president Vladimir Putin. Det här blir Xi Jinpings första officiella utlandsresa sedan han i förra veckan formellt tillträdde som president.

Att det är just Ryssland som är målet för Xi Jinpings första utlandsresa som president är ingen slump. Tvärtom, de flesta menar istället att det är en tydlig markering från Kinas sida gentemot USA. Kina och Ryssland har länge försökt att närma sig varandra för att kunna visa upp en enad front gentemot USA sedan Obamaadministrationen deklarerade att USA:s nya säkerhetspolitiska fokus ska ligga på östra Asien.

Inför resan har Xi Jinping sagt att Ryssland är Kinas "vänliga granne". Han sa även att det faktum att han åker till Ryssland så snart efter att han utsetts till president ska ses som ett bevis för hur viktig relationen med Ryssland är för Kina.

Kina och Ryssland har den senaste tiden intagit likartade ståndpunkter i flera internationella frågor rörande alltifrån Nordkorea till Syrien. Många menar att det diplomatiska samarbetet mellan länderna kommer att stärkas ytterligare framöver.

Förutom säkerhetspolitik väntas Xi Jinpings besök i Ryssland och hans möte med Vladimir Putin främst handla om energifrågor och investeringar länderna emellan. Ryssland är en av världens största producenter av olja och gas och Kina är världens största energikonsument.

Som en följd av export av olja och gas från Ryssland till Kina har handeln mellan de båda länderna ökat kraftigt på senare år. Förra året uppgick den till 88 miljarder dollar. Båda länderna vill att handelsutbytet ska öka ännu mer.

Men det är inte bara med Ryssland som Kinas handel har ökat. Kina är numer även Afrikas största handelspartner och efter sitt besök i Ryssland kommer Xi att direkt åka till Afrika för att besöka Tanzania, Sydafrika och Kongo-Brazzaville.