Svenskt Näringsliv hoppas på fortsatt MP-stöd

1:48 min

Nu blandar sig Svenskt Näringsliv i debatten om migrationspolitiken. Vd Urban Bäckström är orolig för att reformen som underlättar för arbetskraftsinvandring är i fara om överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet spricker.

Det är viktigt att regeringen vårdar sin relation med Miljöpartiet, menar Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

– Ja, det tycker jag. Så att både Miljöpartiet och regeringen håller fast vid den här överenskommelsen, säger Urban Bäckström.

Det är alltså frågan om arbetskraftsinvandring som är viktig för Svenskt Näringsliv. Redan 2008 kom Miljöpartiet och regeringen överens om att underlätta för människor som kommer från utomeuropeiska länder att jobba i Sverige. Men det har visat sig att oseriösa företag utnyttjar reformen. Både försäljning av arbetstillstånd och extremt dåliga arbetsvillkor förekommer. Men det är inget fel på själva reformen, säger Urban Bäckström.

– Här handlar det ju om att följa kollektivavtalen. Sker det avsteg så är det fel. Då ska det rättas till. Men för den skull behöver man inte riva upp hela reformen.

Svenskt Näringsliv, som gärna vill ha gott om arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden, värnar alltså den uppgörelse som har gett Sverige en av världens mest öppna system för arbetskraftsinvandring. Socialdemokraterna vill att facket ska få åtminstone något inflytande över vilken arbetskraft som behövs i företagen, men enligt Urban Bäckström vore det olyckligt.

– Det är inte rimligt att facket ska bestämma hur företagen ska organisera sig och hur företagen ska få tag i arbetskraft, utan det måste företagen bestämma, säger Urban Bäckström.

Så länge Miljöpartiet står fast vid sin överenskommelse med regeringen om migrationspolitiken behöver inte Svenskt Näringsliv oroa sig för att Socialdemokraterna får majoritet för sin linje när det gäller arbetskraftsinvandringen. Lite ovanligt är det förstås att Svenskt Näringsliv rider till storms för Miljöpartiet. Men det är ingenting som bekymrar Urban Bäckström.

– Det gör ingenting. Vi försvarar alla partier som bedriver en bra näringspolitik. Och det här är bra näringspolitik, säger Urban Bäckström.