Skuldsatt får reklam om sms-lån

1:36 min

Oliver Smith i Stockholm har skulder till olika sms-låneföretag och alla hans pengar går direkt till Kronofogden. Trots det får han direktreklam om att låna mer pengar, berättar han för Verkligheten i P3.

Oliver Smiths ekonomi kraschade år 2012 efter att han tagit sms-lån regelbundet under flera år. Vissa perioder hade han tagit över 25 lån per månad och hade en skuld till olika sms-låneföretag på cirka 80 000 kronor.
– Det var som en ballong som sprack till slut, säger han till Verkligheten i P3.

I dag har han tre jobb och arbetar sju dagar i veckan. Men ändå lever han på existensminimum. En stor del av hans lön går direkt till Kronofogden.
Men trots att han är väldigt skuldsatt får han ändå direktreklam skickat till sig från olika sms-låneföretag om att låna mer pengar.

Bland annat från företaget Meddelandelån som han har skulder till i dag.
– Det här är inte så lämpligt, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket och fortsätter:
– Bolagen ska vara återhållsamma med sin marknadsföring. I det här fallet när en person redan har skulder hos bolaget ska de absolut inte marknadsföra nya möjligheter till lån, säger hon.

Oliver Smith är kritisk till att snabblåneföretag arbetar på det här sättet.
– Det här är deras sätt att få människor att fastna i fällan en gång till. Det är dåligt att göra så. Jag tror inte att de här företagen vill folk väl. De bryr sig inte om folk hamnar i den här ekonomiska fällan, säger han.

P3 Nyheter har varit i kontakt med Meddelandelån. Företaget skriver i ett mejl att de inte vill kommentera sina marknadsföringsmetoder.

billy.abraha@sverigesradio.se (P3 Nyheter) 
magnus.arvidson@filt.se (Verkligheten i P3)