Busschauffören stängs av under utredningen

1:46 min

Den busschaufför som misstänks för att ha delat upp resenärer på väg till Eckerölinjens färja i olika bussar efter deras utseenden, kommer inte att få köra på den linjen förrän bussbolaget har utrett händelsen, säger vd:n för bussbolaget.

Busschauffören ska ha visat resenärer med utländsk bakgrund till en buss och de som kunde antas ha svensk bakgrund till en annan.

Men chauffören Roland Dahlström som körde turen mellan cityterminalen i Stockholm till Eckeröfärjan vid lunchtid idag tror inte att någon av hans kollegor sorterat resenärer efter utseende:

– Jag har aldrig hört talas om det. Det är så främmande det kan bli. Vi är beroende av alla kunder. Sådant sysslar inte vi med.

Nu går bussen mot Grisslehamn full med passagerare. På den här turen idag fanns det ingen uppdelning av passagerare i de två bussar som har gått.

Men när Samer Chatila skulle resa samma sträcka häromdagen märkte han att busschauffören visade honom och andra resenärer med till synes utländsk bakgrund till en buss och övriga till en annan.

– När jag först märkte var jag redan ombord. Jag tittade noggrant i vår buss och där satt bara människor med utländskt utseende. Vi spanade in situationen i några minuter och såg att det var människor med svenskt utseende i bussen framför oss och utländskt utseende i vår buss.

Busschauffören förklarade uppdelningen med att de i Samers buss skulle stanna på hållplatser längs vägen och bussen framför skulle gå direkt. När Samer Chatila bad att få byta buss hotade busschauffören med att han inte skulle få åka med.

– Då sade han nej. Gillar du inte systemet så varsågod, så pekade han ut från bussen.

Efter att det här först uppmärksammades av Dagens Nyheter ska nu bussbolaget People travel group starta en utredning, säger vd Christer Letzell.

– Vi tänker tillsätta en utredning nu för att se vad som har hänt. Vi ska intervjua chauffören ordentligt för att få hans version.

Hur vanligt förekommande är det att man gör på det här sättet?
– Jag har ju uppgifterna från tidningen så nu ska vi göra en egen utredning för att kunna dra egna slutsatser och därefter säkerställa att det inte händer igen.

Vad händer med chauffören nu?
– Vi kommer att träffas på måndag och diskutera igenom det här. Han kommer inte att köra åt Eckerölinjen under tiden vi utreder det.

Kommer han att köra en annan linje i stället?
– Det får vi se.

Vad är det du tycker är problematiskt med det här?
– Det är inte ok att dela upp resenärer på det här sättet.