Fridolin öppnar för fortsatt migrationssamarbete

2:42 min

Ekot kan i dag berätta om krismöten, inställda förhandlingar och brister i mail-växling mellan Miljöpartiet och statsministerns närmaste. Så sent som i går sa Miljöpartiets talesperson Maria Ferm att samarbetet med regeringen, gällande migrationspolitiken, var fruset. Nu öppnar språkröret Gustav Fridolin för fortsatt samarbete.

– Nu har dörren till sådana samtal öppnats på glänt, från regeringen. Det är så klart välkommet att den dörr som stängdes för tio dagar sedan nu är öppnad på glänt, säger Gustav Fridolin.

De senaste två veckorna har samarbetet mellan regeringen och Miljöpartiet om migrationspolitiken varit i djup kris.

Krisen blev alltså akut onsdag, för 10 dagar sedan. Då hade Miljöpartiets talesperson Maria Ferm kontakt med migrationsminister Tobias Billström och hans stab.

Enligt Miljöpartiet ville Billström inte gå dem till mötes när det gäller att ändra bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter.

Ändringen skulle leda till att fler fick stanna i Sverige, bland annat barn som är födda, eller har levt flera år, i Sverige.

Miljöpartiet reagerade direkt, dels genom att ställa in ett planerat möte med regeringen, dels genom att kalla partistyrelsen till krismöte. Partistyrelsen gav språkrören mandat att avbryta samarbetet om man inte kom vidare i frågan.

Miljöpartiet krävde också att få tala direkt med statsministern Fredrik Reinfeldt om frågan, och anser sig ha fått ja till ett möte.

Så blev det dock inte och i tisdags skrev Miljöpartiets kanslichef Per Ängquist ett bistert mail till statsministerns statssekreterare Gunnar Wieslander.

"Vi är förvånade", skriver MP:s kanslichef och håller fast vid kravet att få fortsätta samtalen på Reinfeldts nivå. "Vi kan ta oss tid vilken tid som helst under denna vecka", skriver Ängquist.

Dagen efter, i onsdags, avvisade Fredrik Reinfeldts statssekreterare kravet från Miljöpartiet.

Statssekreterare Wieslanders besked är att samtalen ska "hanteras [...] enligt den ordning vi haft hittills", alltså genom migrationsminister Tobias Billström och hans medarbetare.

Samtidigt skriver statsministerns närmaste man att regeringen vill fortsätta tala om den fråga som lett till den senaste veckans kris, alltså den om synnerligen ömmande omständigheter: "om vad som kan göras för att göra tillämpningen ännu mera rättssäker och för att ser om regelverket behöv ändras till exempel för att värna barnperspektivet."

Det är detta språkröret Gustaf Fridoin nu kallar att dörren är på glänt.  Därmed är Fridolin också beredd att acceptera att fortsatta möten sker på migrationsminister Billströms nivå.

– Givetvis ska vi ha ett möte om man är beredd att samtala om den fråga, säger Fridolin.

Frågan är hur samordnade miljöpartisterna själva är i frågan om läget för samarbetet.

Talespersonen Maria Ferm vidhöll så sent som i går, två dagar efter regeringens besked, att samarbetet var fruset, och snart kunde brytas helt.

– Inom den absolut närmsta tiden behöver regeringen komma med ett tydligt besked, sa Maria Ferm migrationspolitisk talesperson.