Assistenter utnyttjade och vanvårdade sjuka

3:05 min

I den omfattande härva med assistansbedrägerier som just nu utreds i Södertälje och där Försäkringskassan lurats på miljoner, misstänks flera personer ha utsatts för vanvård.

Ekots granskning visar att personer inte fått den vård de haft rätt till från det assistansbolag som nu utreds. De har till exempel inte fått mediciner och de har inte fått hjälp med personlig hygien och mat.

– Vi tycker att det är fruktansvärt när vi ser det. Människor som har behov av vård, men som inte får vård. Det är ytterst beklagligt. Jag tror att vi inom polisen, precis som inom andra myndigheter och jag hoppas allmänheten, blir upprörda. Vi tycker att så här får det inte vara, säger Bo Eliasson, kriminalkommissarie på Rikskriminalen som är med och utreder ärendet.

I november förra året slog polisen till mot assistansbolaget och grep ett stort antal personer. I dagsläget är ett 40-tal misstänkta för bland annat grova bedrägerier.

Utredningen pågår. Men Ekots granskning visar att det inte bara handlar om att Försäkringskassan lurats på mångmiljonbelopp, det handlar också om svårt sjuka personer som inte fått den vård de har rätt till.

Det framgår av handlingar som bland annat lämnats till tingsrätten i ärenden som gäller de här personerna.

Om en av de utsatta framgår att anhöriga fått betalt för att vara hans assistenter, men i själva verket bott i hans lägenhet, tagit och använt hans försörjningsstöd för eget bruk. Den sjuke har inte fått den medicin han ska ha, har fått äta rester och han har bara fått tömma tarmen var sjätte dag.

I ett annat fall visade en inspektion att en svårt sjuk man bodde i en smutsig lägenhet, där det hittades avföring på madrassen och utrustning till hans sondmatning var också snuskig och ingrodd. Mannen var undernärd. Ärendet har anmälts till Socialstyrelsen.

– Man blev alldeles förskräckt, personer som är så beroende av hjälp och fått assistans, att de inte kan leva ett liv som de har rätt till, säger Brittmarie Fagerlund, som är samordnare för personlig assistans-tillsyn vid Socialstyrelsen.

Åklagaren Karin Sigstedt vill inte kommentera om det kan bli aktuellt med nya brottsmisstankar, utifrån vanvården. Bo Eliasson vid Rikskriminalen säger att utredningen kan växa.

– Det pågår en förundersökning, det pågår en utredning där vi hittar nya brukare och vi ska se hur det ser ut i de fallen. Det är troligt att det växer.

Bland de misstänkta finns flera släktingar till dem som utsatts för vanvård. Även den person som varit de utsattas gode man, och alltså ska företräda deras intressen, är misstänkt i härvan. Han har dessutom varit med och drivit assistansbolaget som nu utreds för bedrägerierna.

Mannen nekar till brott. Hans försvarsadvokat Filip Rydin håller inte med om att det skulle ha förekommit någon vanvård.

– Vår uppfattning är att det är en synnerligen väl utförd vård.

Missförhållandena upptäcktes när Södertälje kommuns personal akut fick gå in efter tillslaget mot assistansbolaget. Martin Andreae är stadsdirektör i Södertälje och reagerade starkt när han fick höra vad som hänt.

– Det är ju fruktansvärt. Det här är ett exempel på det värsta som kan hända. Vi fattar beslut, och vi använder oss av system, använder skattebetalarnas pengar för att människor ska få god omvårdnad. Sedan visar det sig att människor som fått förtroendet att genomföra det här, att de gör dess raka motsats för egen vinnings skull. Ja det är fruktansvärt, säger Martin Andreae.