Nicosia på tomgång i väntan på räddning

1:45 min

Frågan om det ska bli ett räddningspaket för Cypern i dag hänger i luften. Både Cyperns parlament och eurogruppens finansministrar måste fatta viktiga beslut för att ro allting i hamn och undvika att önationens banker kraschar nästa vecka. Cyperns president är på plats i Bryssel.

Under tiden gnager oron hos de som bor på Cypern. En av dem, servitrisen Ionna Simione, arbetar på en folktom restaurang i Nicosia. 

– Det här är första helgen någonsin utan kunder. Normalt är det fullt med folk här, berättar Ionna Simione på den ödsliga restaurangen i centrala Nicosia.

Hon kommer från Rumänien och har bott på turistön Cypern i tre år, men sedan en vecka tillbaka har hon börjat fundera på att flytta härifrån.

Hela helgen har Nicosia gått på tomgång. Många håller sig hemma för att inte bränna pengar och bensinstationerna tar bara emot kontanter.

Ionna Simione oroar sig framför allt för nästa lön som ska betalas ut från Laiki Bank i början på april. Banken ska rekonstrueras och det är osäkert om det blir några pengar, säger hon.

– Jag vet ingenting, allt är osäkert, säger hon.

I det cypriotiska parlamentet och på EU nivå ska en rad viktiga beslut tas i dag. För att det ska bli något räddningspaket måste Cypern dels gå med på att införa en engångsskatt på bankkonton som innehåller mer än 100 000 euro.

Dessutom måste nivån på skatten var hög, kanske över 20 procent, för att undvika att cyprioternas pensionspengar måsta ingå i räddningspaketet.

Det är ett krav från framför allt Tyskland för att det ska bli något nödlån på 10 miljarder euro från EU.

Senare i kväll med planerad startid klockan 18 ska eurogruppens finansministrar träffas för att ta ställning till ett eventuellt räddningspaket.