Kyrkan maktspelare på Cypern

Efter en dryg veckas ekonomiskt och politiskt nagelbitande riktas blickar mot Cyperns mäktiga ortodoxa kyrka. Dess ledare, ärkebiskop Krysostomos II, har ställt kyrkans stora egendomar till förfogande för att undvika att ekonomin kollapsar.

Kyrkan är inte bara Cyperns största markägare, utan även delägare i cypriotiska Hellenic Bank och bryggeriet Keo. Tillgångarna tros uppgå till hundratals miljoner euro och är ett arv från kyrkans privilegierade ställning under Osmanska riket.

– Om den vill kan kyrkan rädda Cypern med sin ekonomiska makt, sade grek-cyprioten Panos under söndagens högmässa i en kyrka i Nicosia.

Dess makt är så stor att Cyperns förre president beskyllde den för att ha grävt den ekonomiska avgrunden tillsammans med bankirer och affärsmän.

– Ärkebiskopen är affärsman, men han tänker inte på folket, sade kyrkobesökaren Kostas Michail.

Kyrkan har också politisk makt, en ärkebiskop var landets president 1960 1977  och har bland annat förhandlat med det ortodoxa Ryssland om lån.

Kanske därför oroar Krysostomos uttalande om att Cypern borde fundera på att lämna eurozonen.

– Jag säger inte att euron faller i morgon, men med tanke på hjärnorna de har i Bryssel är det säkert att den inte kommer att hålla på lång sikt, sade han till grekiska Realnews.

TT