Eurozonen sa ja till Cyperns nödlån

2:09 min

I natt enades euroländerna om ett förändrat räddningspaket till krisande Cypern. Den tidigare hårt kritiserade engångsskatten på alla bankkonton är borta. Nu blir det de med tillgångar i landets två största banker som får ta det mesta av smällen

– Vi har satt stopp för osäkerheten som har drabbat Cypern och eurozonen de senaste dagarna, säger eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, om nattens överenskommelse.

– Det har verkligen varit en ansträngande vecka, speciellt för Cypern och vi känner stor sympati för det cypriotiska folket i denna svåra situation.

För drygt en vecka sedan kom den hårt kritiserade överenskommelsen om att alla med konton i cypriotiska banker ska bidra till Cyperns räddningspaket, genom en engångsskatt.

Nu väljer eurogruppen och Cyperns regering att i stället låta de två största bankerna ta smällen. Laiki Bank försvinner de facto, och de som har stora besparingar och investeringar där får punga ut med totalt 4,2 miljarder euro, motsvarande runt 35 miljarder kronor.

De som har tillgångar i Laiki Bank på under 100.000 euro får sina pengar flyttade till en enhet inom Bank of Cyprus. Storsparare i den banken kommer också få ta förluster, men enligt eurogruppen är det för tidigt att säga hur stora de förlusterna blir.

Resultatet blir att Cyperns väldiga banksektor kommer krympa radikalt. Från 2018 ska banksektorn inte vara större än genomsnittet för eurozonen, enligt nattens överenskommelse. Men euroledarna lyckades i natt inte svara på frågan om räddningspaketet på 10 miljarder euro kommer räcka för att få Cyperns krisande ekonomi på fötter, eller om det även kommer bli till exempel sänkningar av löner och pensioner. Det här ska nu utredas fram till mitten av april när paketet ska vara färdigförhandlat i detalj.

– Det är klart att den senaste tidens osäkerhet har haft negativ inverkan på tillväxtprognosen för Cypern, säger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn.

Cyperns president Nikos Anastasiades har varit här i Bryssel för att förhandla om räddningspaketet.

– Jag är glad för att vi kommer få ett program (räddningspaket, red:s anm.). Det är i linje med intressena för det cypriotiska folket och hela Europeiska Unionen, sa Anastasiades med trött röst på väg ut från mötet i natt.