Hatt: "Endast lagstiftning löser inte problemet"

1:16 min

Regeringen måste säkerställa att det går ringa på mobilen i hela landet. Det säger tre oppositionspartier efter P1-programmet Kalibers granskning. Den ansvariga myndigheten, Post- och Telestyrelsen, ställer inte längre några krav på teleoperatörerna att bygga ut och förbättra mobiltelefonnäten.

Ansvariga ministern Anna-Karin Hatt säger att hon förstår människors oro för att inte kunna nå till exempel ambulans eller brandvärn.

– Det är klart att det är jätteviktigt att man har telefoni i hemmet och det har alla rätt få. Är det så att man berörs av Telias teknikskifte som nu pågår har man rätt att ställa krav på att få en ersättningslösning, säger hon.

Anna-Karin Hatt lägger ansvaret för mobiltäckningen på teleoperatörerna. Hon säger också att den som inte får en fungerande telefonlösning i hemmet, kan vända sig till Post- och  telestyrelsen för att få ett ersättningsalternativ. Då gäller det alltså den fasta telefonen.

– Att mobiltelefonerna inte alltid går att använda har flera orsaker och man kan därför inte lagstifta, säger Anna-Karin Hatt.

Det handlar både om att nätet inte täcker hela landet och att kapaciteten i nätet inte är tillräcklig. Sedan kan det också bero på vilken telefon man använder enligt Anna-Karin Hatt.

Men en av kritikerna, Siv Holma, ansvarig för infrastrukturfrågor i Västerpartiet, tycker att mobilen ska jämställas med den fasta telefonin:

– Det som gäller för fast telefoni måste gälla också när man använder sig av ny teknik där jag ser att mobiltelefonen är. Så här måste ju regeringen inte bara låta marknadskrafterna fixa det här utan här måste man från politikens sida peka med hela handen och säga "detta ska fungera och det ska förbättras". 

Också Miljöpartiet och Socialdemokraterna tycker att det behövs en lag om bättre mobiltäckning. Men lagstiftning är inte aktuellt.

– Vi jobbar varje dag med att bygga ut näten och ställa krav på operatörerna. Men att låtsas som att lagstiftning löser det här problemet det är att lura människor. Det här är ett problem som vi måste adressera på helt andra sätt. Vi ska se till att det finns bra mobilnät där människor rör sig i landet, säger den ansvariga ministern Anna-Karin Hatt.

Anna Larsson och Kathryn Zimmerman/Ekot