Hanna och Hanna om var centerpartiet står

5:20 min

Stefan Hanna och Hanna Wagenius, båda från Uppsala, båda centerpartister, men med ganska olika åsikter. Partiet svajar kring fyraprocentsspärren och i helgen antogs det nya - och omdiskuterade- idéprogrammet på Centerpartiets stämma. Vi frågade Hanna och Wagenius var Centern egentligen står och var är de på väg?

I studion hör du Stefan Hanna, kommunalråd i Uppsala och Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Hanna Wagenius.

- Vilka frågor definierar centerpartiet?

-Decentralisering, miljö och företagande, säger Hanna Wagenius.

- Ja, företagsamhet, att ta ett grönt ansvar, att makten ska vara nära dig säger Stefan Hanna och fortsätter:

- Om vi ska vända trenden nationellt så måste vi bli tydliga med vilka som är vår målgrupp och hur vår politik stärker Sverige.

Och Hanna Wagenius fyller i:

- Det är vikigt att våra lokala företrädare nu ställer sig bakom det här idéprogrammet och inte gör för konstiga utspel. Det är ändå ungdomsförbundets uppgift att vara lite spretiga i debatten, säger hon.

Men på andra områden går åsikterna isär, ungdomsförbundet driver till exempel frågan om månggifte som just ströks ur idéprogrammet. Är frågan om månggifte en central fråga?

- Ja, säger Hanna Wagenius, det är grundläggande att staten ska behandla alla lika oavsett sexuell läggning.

- Nej, det är ingen viktig fråga, säger Stefan Hanna.

På stämman bestämdes att det ska skrivas in i idéprogrammet att Centern är ett liberalt parti. Hur liberalt är centerpartiet?

- Vi är ett jordnära, pragmatiskt parti. Vi är inte extremt ideologiskt drivna, säger Stefan Hanna.

- Jag tror definitivt att det finns utrymme och väljare till ett principiellt ideologiskt parti, säger Hanna Wagenius.

Idag förknippas frågor just månggifte och fri invandring med Centerpartiet, vad hände med mer klassiska Centerfrågor till exempel kring lantbruk eller mer lokal makt?

- Mediabilden blir präglad av CUF och "Stureplanscentern". 95 % av de centerpartister jag träffar i Uppsala som kämpar för att utveckla vårt närsamhälle, det är inte så de ser på frågorna, säger Stefan Hanna.

Så det finns en klyfta?

- Det finns en bredd, inte en klyfta. Men det är inte bara ungdomsförbundet eller "Stureplanscentern" som driver mer liberala frågor, säger Hanna Wagenius.