Landstinget

Landstinget Västmanland skärper kraven på fotvårdare som sköter diabetikers fötter

1:41 min

Landstinget Västmanland skärper sina krav på fotvårdare som tar emot patienter med medicinsk remiss. Idag har landstinget avtal med 20 fotterapeuter, men alla har inte den kompetens som krävs för att behandla diabetespatienters fötter.

Fotvårdare som saknar rätt kompetens kommer inte att kunna förlänga sitt avtal med landstinget, enligt Lena Höök, verksamhetscontroller Vårdval Västmanland:

– Vi har lagt till krav på ökad kompetens inom diabetesvård, att man ska ha en grundkurs. Inom ett år från avtalsstart har man möjlighet att skaffa det.

Förutom krav på att gå en grundkurs inom diabetesvård måste fotvårdaren även gå en fortsättningskurs inom diabetesvård för att att behålla avtalet.

Hur många av landstinget 20 fotvårdare som idag har avtal med landstinget, men som inte har den kompetens som kommer att krävas i framtiden, det vet man inte, säger Agneta Sundberg.

– Det har vi inte gått in och granskat i dagsläget. De som har tecknat avtal har skrivit under på att de kommer att göra det.

– Det kommer vi att följa upp också, att man gör så för att ha kvar sitt avtal, säger Lena Höök.

Så de som inte skaffar sig den kompetensen kommer ni inte att ha kvar något avtal med?

– De avslutar vi avtalet med då, säger Lena Höök till P4 Västmanland.

En av de drygt 1 000 patienter i länet som behöver en fotvårdare och som har en medicinsk remiss, från en läkare eller diabetessjuksköterska, är Agneta Sundberg i Västerås.

På grund av sin diabetes och att hon av läkare har bedömts ha så kallade "riskfötter", måste hon sköta sina fötter extra noga och det för att undvika sår. Sår som i värsta fall kan leda till amputation:

– Om jag skulle börja peta med vassa föremål som sax så kanske det blir infekterat och det kan ta år innan det läker.

Kan du gå till vem som helst?

– Nej, jag måste gå till någon som har utbildning i diabetesfötter, säger Agneta Sundberg till P4 Västmanland.

Patienter med medicinsk remiss betalar idag 150 kronor per behandling. Landstingets ersättning till fotterapeuten är 350 kronor.

Patientavgiften höjdes vid årsskiftet efter ett beslut av landstingets politiker.