Ordet "ogooglebar" tas bort

1:42 min

Språkrådet har beslutat att ta bort ordet "ogooglebar" ur den lista över nya ord i svenska språket som myndigheten gav ut före nyår, efter påstötningar från det amerikanska företaget Google. Det här är enligt uppgift första gången som ett ord dragits tillbaka från listan.

Ordet "ogooglebar" beskrevs i nyordslistan som en term för något "som inte går att hitta på webben med en sökmotor". Men företaget ville att det i definitionen skulle vara tydligt att det bara handlade om att söka med just Google och inte med vilken sökmotor som helst.

Språkrådet är en myndighet som är skyldig att svara på mejl och att ordet idag tagits bort från listan beror på att hanteringen av frågan krävt för mycket arbete, säger Ann Cederberg, nytillträdd chef för Språkrådet:

– Det gör vi efter en lång mejlväxling med Googles jurister, som har försökt påverka vårt sätt att definiera ordet. Och det handlar ju inte om vår definiton av ordet utan om det handlar om att vi har försökt beskriva hur språkbrukarna definierar ordet, och det har Google haft synpunkter på.

– Men då kan man ju tycka att det är lite ledsamt att svenska Språkrådet lägger sig platt för internationella jätten Google, får inte vi säga hur vi vill och använda ord hur vi vill?

– Vi har resonerat som så att vi lägger oss inte platt, vi har försökt i det längsta, men det tar för mycket tid och resurser från annat arbete. Och ordet finns redan i svenskan. Det är språkbrukarna som väljer om det ska finnas kvar. Och defnintionen bestämmer språkbrukarna, inte Språkrådet. Så ordet finns, använd det om ni vill. Det kan inte Google bestämma över, säger Ann Cederberg.

Reporter: AnnaLena Ringarp,