Västra Götaland

Regionstyrelsen godkänner åtgärdspaket

1:38 min

På tisdagen godkände regionstyrelsen ett åtgärdspaket för att komma i balans med ekonomin inom NU-sjukvården. Bland annat handlar det om att ta över ägandet för några av småsjukhusen i området.

Idag har regionstyrelsen tagit beslut om en rad åtgärder i NU-sjukvården, efter den konsultrapport som riktar mycket hård kritik mot NU-sjukvårdens ledning.

Bland annat ska NU-sjukvården koncentrera sig på NÄL och Uddevalla sjukhus, och släppa ansvaret för de tre småsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors. Upphandlingen av specialistsjukvården där ska läggas på respektive sjukvårdsnämnd.

Regionstyrelsen vill också anslå 50 miljoner på två år till en ny vårdavdelning med 20 platser i NU-sjukvården, för att få bukt med överbeläggningarna.

Ökat stöd och ökad styrning av NU-sjukvårdens ledning blir det också från regionens sida, både på tjänstemannanivå och politiskt, för kritiken går ju ut på att ledningen har svårt att genomföra beslut och har ett mycket lågt förtroende bland personalen och medborgarna.

Sjukhusdirektören Lars Helldin svarar såhär på frågan om han kan sitta kvar efter all kritik.

– Det är inte jag som avgör det utan det är den politiska ledningen, jag känner att NU-sjukvården inte drivs av en person, utan en ledning av områdeschef och stabchefer. Jag ska inte bedömmas som egenskap av chef, det ska min chef göra, säger han.

Men Gert-Inge Andersson, ordförande i regionstyrelsen, vill inte kännas vid att det handlarom tvångsförvaltning.

– absolut inte, hade vi inte gjort den här utvärderingen i höstas så hade vi ju gått i den här dimman fortfarande, och känt vad är det som saknas, vad kan vi göra åt saken, säger Gert-Inge Andersson.

NU-sjukvårdens styrelseordförande Carina Åström har kallat till ett extra styrelsemöte den 8 april, för att diskutera de kraftfulla åtgärder som regionledningen vill vidta i NU-sjukvården.

Carina Åström säger till P4 Väst idag att före det mötet vill hon inte kommentera konsultrapporten som kritiserar NU-sjukvårdens ledning, för bland annat otydliga beslut och lågt förtroende hos både personal och medborgare.

Regionstyrelsen tar beslut idag om att ta över en del förvaltning, bland annat av de tre småsjukhusen, så att NU-sjukvården kan koncentera sig på NÄL och Uddevalla sjukhus. Samt att anslå 50 miljoner till en ny vårdavdelning med 20 platser för att komma tillrätta med överbeläggningarna.