Cyperns räddningspaket huvudnyhet i Ryssland

1:53 min

I Ryssland är de flesta överens om att det är ryssarna med alla sina pengar i cypriotiska banker som får betala mest. Samtidigt ses krisen på Cypern som ett gyllene tillfälle att inleda den "deoffshorisering" av rysk ekonomi som president Vladimir Putin den senaste tiden talat sig varm för.

"Cypern gick med på att straffa ryssarna" lyder affärstidningen Vedomostis huvudrubrik i dag och i tidningen Kommersant konstaterar man att det nu är de ryska bankkunderna som får betala för krisen "fullt ut".

I den ryska debatten drar man paralleller mellan Euroländernas agerande på Cypern och Sovjettidens vana att helt enkelt konfiskera andras pengar.

"Att rädda genom att stjäla från insättare, det är något nytt. Fortsätter man på den vägen försvinner snart alla pengar ur Europa och EU rasar samman", skrev i går Aleksej Pusjkov, ordförande i ryska dumans internationella kommitté på mikrobloggen twitter.

Ryska pengar har funnits på Cypern sedan 90-talet då tilltron till bankerna hemma i Ryssland var mycket låg. Sedan dess har ett helt system vuxit upp kring ryska investerare på ön. Man kan sitta i Moskva och öppna ett bankkonto på Cypern. Misstankar finns om att en stor del av ryssarnas pengar är svarta. Men i går hävdade Rysslands vice premiärminister Igor Sjuvaljov att den allra största delen av pengar med ryskt ursprung är lagliga medel.

Exakt hur mycket pengar ryssarna kommer att förlora i och med krisuppgörelsen på Cypern är oklart. Många har sina pengar i den cypriotiska dotterbanken till ryska VTB, som inte alls påverkas av uppgörelsen.

President Vladimir Putin reagerade i går genom att begära en omstrukturering och bättre villkor för Cyperns Rysslandslån på 21 miljarder kronor. Vilket är ett tecken på att man vill behålla en god relation till landet.

Putin lanserade i slutet av förra året begreppet "deoffshorisering" av den ryska ekonomin, med mål att få fler att spara sina pengar hemma i Ryssland i stället för att placera dem utomlands. Igor Sjuvalov sa i går att det som nu händer på Cypern, är en positiv signal till de som kan tänka sig att flytta hem sitt kapital.