Bristen på pengar påtaglig på Cypern

1:53 min

Efter en långhelg och tio dagar med stängda banker är problemet med bristen på pengar påtagligt på Cypern. Bankernas öppningsdag har flyttats fram till på torsdag.

Vid en bankomat som tillhör den konkursade Laiki Banki står Andreas Ioannou och är irriterad på maskinen som inte vill fungera. Han ropar på grekiska åt mannen på insidan fönstret som försöker få maskinen att fungera. Flera i kön har satt sig uppgivet på trottoarkanten utanför banken. Inte ens de 100 euro som de har rätt till per dag kan de få ut.

– Vi är frustrerade och besvikna. Snart är vi desperata och sedan kommer den sociala oron med demonstrationer, säger Ioannou.

Han är ingenjör och märker av krisen i sitt arbete. Företaget han jobbar på måste ha fungerande banker eftersom det är beroende av att betala varor som importers. Hela servicenationen Cypern är beroende av import.

I går velade den cypriotiska centralbanken om när bankerna ska öppna igen. Först var det sagt att de små bankerna skulle öppna i dag men till slut var beskedet att alla inklusive de två krisbankerna som ska slås samman öppnar på torsdag. Ioannou vågar inte lite på den informationen.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Jag känner mig förvirrad, säger Andreas Ioannou.

Tvärs över gatan driver Panayiotis Zantis en bensinmack. Han tar bara kontanter.

– Jag klarar bara ett par dagar till om jag tar betalt med kort, säger Zantis.

Han behöver pengarna till att betala sin bensinleverantör. Bankkrisen kommer extra olägligt för Zantis som arbetar i en bransch i motvind. Det senaste året har hans bensinförsäljning sjunkit med 20 procent på grund av det dåliga ekonomiska läget i Cypern. Den kommersiella trafiken har framför allt minskat. Och en dag som denna när bankerna inte öppnar som det var sagt pekar allting bara åt ett håll.

– Nedåt, säger Zantis.