Reinfeldt tar avstånd från Camerons uttalande

1:07 min

Nu uttalar sig statsminister Fredrik Reinfeldt om de uttalanden som Storbritanniens premiärminister David Cameron gjorde i går då han bland annat presenterade ett antal förslag på hur invandringen från inte minst fattiga EU-länder ska minska kraftigt.

Den så kallade sociala turism som David Cameron befarar kan komma från länder som Bulgarien och Rumänien, kommer inte att inträffa, säger Fredrik Reinfeldt:

– Ja det påminner oss om att även Sverige hade initierat av Socialdemokraternas tidigare partiledare Göran Persson, en diskussion om social turism för ungefär tio år sedan.

– Där gjorde vi ett klokt vägval. Vi hittade inte på att vi skulle ha övergångsregler mot bland annat Rumänien och Bulgarien. Vi har inte upplevt den här stora sociala turismen som det hotades med, och det kan vara klokt att förmedla det till andra, säger Reinfeldt.

David Camerons förslag handlar om kraftigt minskad invandring och bland annat begränsningar för EU-medborgare från länder som Rumänien och Bulgarien att få tillgång på hälso- och sjukvård, och fördubblade böter för arbetsgivare som anlitar illegal arbetskraft.

Fredrik Reinfeldt menar alltså att det inte ligger något i den hotbild av social turism från de här länderna som David Cameron målar upp, och Kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund reagerade starkt på David Camerons tal:

– Jag tycker att det är ett förfärligt uttryckssätt. Jag tycker att hans uttalanden är mycket, mycket olyckliga.

Varför då?

 – Därför att han ställer vi mot dom, säger Hägglund.