Kalmar län

Problem med mobiltäckningen – över hela länet

1:34 min

Problemet med bristfällig mobiltäckning engagerar. P4 Kalmars telefonikarta på nätet, där vi fyller på med lyssnarnas berättelser, växer hela tiden. Nu finns över 180 berättelser om dålig täckning utprickade på kartan.

– Det känns lite fel att man ska betala samma avgifter som i storstäderna, där det antagligen fungerar prickfritt, säger Angelica Gunnarsson som P4 Kalmar träffade på stan i Vimmerby.

Över 180 berättelser från lyssnarna har strömmat in till P4 Kalmar sedan i måndags. Det handlar om att man får stå alldeles stilla i köksfönstret eller stå på balkongen för att ringa. Eller att man måste skaffa sig dubbla mobilabonnemang för att garanterat kunna bli nådd.

Så här skriver en av lyssnarna som mejlat in till p4kalmar@sverigesradio.se:

Mobiltäckningen i Lixhult i Högsby kommun fungerar ej utan förstärkare. Vi har fått köpa en förstärkare för 18 000 kronor för att kunna ringa från vårt hus.

Strul – också i Ankarsrum

De blåa prickarna är i stort sett jämt fördelade över Kalmar län, men det finns undantag. Ett område där knappt någon har berättat om dålig täckning är kring Ankarsrum, så P4 Kalmar bestämde sig för att ta reda på hur det ser ut där.

– Under många år har vi upplevt en typ av radioskugga i det här området, berättar Rasmus Martinez som driver ett vandrarhem på orten.

Det är alltså inte bättre där.

– Kunderna klagar många gånger och frågar om vi bor inne i skogen. Vi har uppskattat att tio procent avviker från vandrarhemmet på grund av att de inte har någon möjlighet att ta kontakt med oss.