Österrikes bankhemligheter ifrågasätts

1:17 min

Banksituationen i flera EU-länder kan komma att ifrågasättas som ett resultat av EU:s uppgörelse med Cypern om ett nödlån nyligen. Det gäller bland annat Österrike där en del bedömare befarar att landets långa tradition med stark banksekretess ska ifrågasättas.

Österrike är det enda landet inom EU, tillsammans med Luxemburg, som enligt nyhetsbyrån Reuters inte ger ut namnen på bankkunder från till exempel andra EU-länder, som satt in kapital på österrikiska konton.

I stället skattar Österrike de utländska pengarna självt och ger tillbaka till de utländska kundernas hemländer.

Österrike menar att den modellen är mer effektiv än att uppge identiteten från de utländska kunderna till deras ursprungsländer. Andra länder befarar att skattepengar på det här viset försvinner.

Och nu har en diskussion brutit ut i Österrike om det här systemet, i ljuset av Cypernuppgörelsen, verkligen går att försvara i framtiden.

– Det skulle mycket väl kunna bli konsekvenser för vårt system utifrån Cypernaffären, säger Willibald Cernko, ordförande i den österrikiska bankföreningen.

Och enligt Reuters har också den europeiska organisationen FATF, som utreder skatteflykt och penningtvätt, nyligen påpekat att landets banker kan vara attraktiva för vad man kallar brottsliga pengar.

Men försvararna av Österrikes modell säger att landet sedan länge lärt sig läxan och i dag till exempel inte längre tillåter vad någon kallat anonyma "Kalle-Anka-konton".

Österrike ligger just nu i förhandlingar med både EU och USA om en skatteuppgörelse.