Google ifrågasatt efter ordkritik

Sökmotorjätten Google fick Språkrådet att stryka ordet ogooglebar från nyordslistan 2012.

Debatten som följde har väckt internationell uppmärksamhet.

Nu kanske ordet hamnar i Svenska akademiens ordlista (SAOL) i stället.

– De skulle hindra något, nu har ordet fått en verklig spridning, förstår inte Google att de skjuter sig i foten, säger Peter Englund, akademiens ständige sekreterare.

– Skulle vi ha nog många belägg för att det här ordet verkligen finns och används, då har det blivit en del av svenska språket, och ordlistan beskriver svenska språket. Då får gärna Google rulla fram sina kanoner, för vi har också kanoner, säger han.

Sedan nyordslistan presenterades i december har Google försökt pressa fram ändringar i Språkrådets definition av ogooglebar, "som inte går att hitta på webben med sökmotor".

Företaget ville snäva in definitionen så att den bara skulle handla om sökning med Google, samt krävde att det skulle framgå att företagsnamnet är varumärkesskyddat.

Till slut tröttnade Språkrådet på diskussionerna – i måndags togs ordet bort.

– Vi gjorde det för att få debatt. Jag vill få till en diskussion om vem som äger språket, säger Ann Cederberg, Språkrådets chef.

Trots att ogooglebar togs bort från nyordslistan finns det förstås kvar i språket och på nätet.

– Jo, men det är ju varje varumärkesinnehavares uppgift att gå in och följa upp och framförallt se till att det inte finns mer eller mindre officiella hänvisningar till det som kan uppfattas som felaktiga, säger Petter Rindforth, jurist som fört Googles talan mot Språkrådet.

Frågan är om sökmotorjätten även motsätter sig att googla (som blivit synonymt med söka på nätet) används i officiella sammanhang.

– Det får du fråga min klient om, säger Petter Rindforth.

Någon representant för Google har inte gått att nå.

Niclas Lövkvist, vd för PR-byrån Agency, tycker att Google agerat klumpigt.

– Är man stor och stark och mäktig, då måste man vara snäll, det är lite Bamsedoktrinen, och här misslyckas de med det, säger Nicklas Lövkvist.

Per Vallgårda/TT