Polisen fokuserar på Södertäljes korruption

2:07 min

I den särskilda satsningen mot organiserad brottslighet i Södertälje kopplas nu även riksenheten mot korruption in i arbetet. Nyligen inleddes en utredning kring misstänkt korruption på kommunal nivå.

Sedan tidigare samverkar sju myndigheter i den särskilda insatsen – och nu är även riksenheten mot korruption en del av den.

– Bra att det pågår utredningar som gör att vi kan få en större klarhet i exakt hur det ser ut och vad det är som pågår. Vi har möten och vi blir informerade av polisen kring sånt som polisen tycker att de kan informera oss om, säger Martin Andreae, stadsdirektör i Södertälje. 

Sedan en tid tillbaka pågår en utredning på Riksenheten mot korruption som gäller misstänkt bestickning eller mutbrott i Södertälje.

Ärendet gäller en person som finns inom den kommunala verksamheten, enligt uppgifter till Ekot. De misstänkta brotten ska ha pågått sedan 2009 och fram till slutet av förra året.

Riksenheten mot korruption har tidigare utrett misstankar kring serveringstillstånd i Södertälje. Men vad det gäller denna gång vill Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, inte säga.

– Jag har inga kommentarer.

Polisen har hela tiden arbetat efter en modell som bygger på att den organiserade brottsligheten i Södertälje har kopplingar även till politiken och kommunal verksamhet.

Besim Aho, socialdemokratisk kommunpolitiker i Södertälje, reagerar mot polisens beskrivning och tycker att det är dags att polisen nu presenterar ett ordentligt underlag.

– För mig är det oerhört egentligen om vi skulle ha folk i detta stadshus, som indirekt eller direkt skulle ha underlättat och främjat de kriminellas verksamhet, det vore något oerhört, säger Besim Aho.

Enligt Bo Eliasson, kriminalkommissarie vid Rikskriminalen och biträdande insatsledare, blir utredningarna mer komplicerade när man nu gått vidare och försöker klara upp andra brott än den våldsbrottslighet man tidigare fokuserat på.

Slutdatum för insatsen är just nu satt till årsskiftet 2014-2015. 

– Vi är inte klara med Södertälje, det arbetet kommer att fortsätta. Jag tror att den bilden kommer att klarna, säger Bo Eliasson.