Skönhetsideal ger ökad ångest hos unga

1:46 min

Allt fler unga tjejer drabbas av ångest och depression. Oron över vikt, och besvär så som ätstörningar sjunker allt längre ner i åldrarna. Från avsändare av ideal i form av exempelvis klädföretag till skolpersonal som arbetar med mottagarna, de unga tjejerna, märks problemen tydligt.

Marita Björk arbetar som skolsköterska på Daltorpskolan i Borås och hon märker av den allt större fixeringen vid vikt och utseende. Hon vittnar om elever som går upp två timmar innan de ska gå till skolan för att göra sig iordning och som ändå inte hinner äta frukost, och att det finns de som mår väldigt dåligt över sitt utseende och sin vikt.

– Endel påpekar att "titta nu har jag gått upp ett halvt kilo, titta hur jag ser ut." För att hjälpa måste vi ge dem bra förebilder. Sedan har vi det här med internet – man lägger upp kort på Facebook och Instagram och den ena ska vara snyggare än den andra. Tv-program med unga modeller där man ska vara på ett visst sätt. Jag tror det är jättesvårt att stå emot, man börjar titta på sig själv och jämföra sig. "Jag måste gå ner i vikt, jag måste ha snygga kläder, jag måste vara sminkad." Det är jättekänsligt.

Marita Björk menar att det är en hög press på dagens ungdomar och att viljan att leva upp till de många gånger sjuka skönhetsideal som finns är en av de saker som verkligen stressar eleverna.

Märker pressen i högstadiet
Kerstin går i klass 6 på Engelbrektskolan, och hon märker av på skolan hur viktigt det är att passa in och se ut på ett visst sätt.

– Man tänker väldigt mycket på vad alla andra har på sig och vågar inte ha sin egen stil. När man kommer upp i sjuan, åttan, nian blir det mycket stressigare, alla måste vara perfekta hela tiden. Jag tror jag kommer bry mig lite mer då, men inte så jättemycket. Hoppas inte det i alla fall.

Modellerna negativ förebild
Då modeller blir allt smalare och yngre har modebranschen en del problematiken. Modeller fungerar dessutom ofta som förebilder för unga tjejer.

Fredrik Skåntorp är marknadschef på Gina Tricot, ett av många företag som i val av modeller kan påverka unga tjejers självbilder.

– Det viktigaste för oss är att modellerna ser sunda, friska och naturliga ut. Storleken är inte elementär utan det handlar om uttryck. Vi gör så mycket vi kan för att undvika attuppmuntra de sjuka idealen. Och jag tror att modevärlden har stor påverkan på unga tjejer. Det är där man får sina intryck och sin inspiration.

Striktare regler utomlands
I några länder har man nu börjat med undre åldersgränser och undre BMI-gränser för modellerna för att de sjuka idealen inte ska uppmuntras. Några sådana gränser finns inte i Sverige, men på Gina Tricot använder man inga modeller som är under 18 år och provkollektionerna görs i storlek 36, eftersom det är företagets mest sålda storlek.

– Det känns som att medvetenheten kring att det finns ett sjukt ideal har höjts. Det kan innebära att idealen blir sundare och att de stora modeföretagen inte skapar ett osunt ideal.

Hur tror du att ni påverkar de unga tjejerna?

– Det är ju inte svårare än så – de tittar på bilderna och blir inspirerade.

Tror du att det hade varit lättare för tjejerna att identifiera sig med någon i sin egen storlek?

– ... vilket många av dem är. Det är inga ytterligheter vi sysslar med. Men det är väldigt svårt för mig att svara på den frågan. För att göra det hade jag behövt vara en ung tjej själv, vilket jag aldrig kommer bli.