Västernorrland

Dubbelt betalt för kvinnor som donerar ägg

5:18 min

Den kvinna som av medicinska skäl inte kan få barn får ställa in sig på lång väntan för hjälp. Nu fördubblas ersättningen för kvinnor som vill donera ägg, från 3000 till 6000 kronor.

För par som inte lyckas få barn kan det vara efter många försök med provrörsbefruktning som det visar sig att räddningen är - någon annans ägg.

Äggdonation görs bara på de sju universitetssjukhusen, vilket innebär att par i Västernorrland som närmast har Umeå att vända sig till. Umeås IVF-klinik är privat och servar de nordliga landstingen. Samtidigt söker sig par från hela Sverige som bekostar proceduren själva dit. En äggdonation utan remiss från landstinget kostar drygt 30 000 kronor.

Själva ingreppet går egentligen ut på att donatorns ägg sugs ut genom slidan med en nål. De befruktas med mannens spermier utanför kroppen, som vid en provrörsbefruktning. Sen får mottagaren ett befruktat ägg placerat i sig.

Donatorn testas bland annat för att se att hon inte har några ärftliga sjukdomar och får också prata med en psykolog. Det gäller att se att donatorerna tänkt igenom vad de ger sig in i. I Sverige har barn rätt att söka upp sina biologiska föräldrar senare i livet.

För varje gång en kvinna ger bort sina ägg kan två väntande par ta emot dem.

Äggdonation firar i år 10 år som godkänd metod i Sverige. För drygt ETT ÅR sedan föddes också det första barnet i Sverige som kommit till efter en ny snabbnedfrysning av ägg, som brukar kallas vitrifiering. Det öppnar möjligheten för kvinnor att frysa ner och spara sina EGNA ägg för användning senare. Antingen på grund av allvarliga sjukdomar, eller bara när karriären är slut eller när man träffat den rätte till exempel. Sedan i höstas finns tekniken - själva frysarna - också i Umeå.